Индия и централноазиатски страни обсъдиха помощ за Афганистан

  • 27 януари 2022 21:21

  • 446
  • 0
Индия и централноазиатски страни обсъдиха помощ за Афганистан
© gettyimages

Индия и пет държави от Централна Азия решиха да създадат съвместна работна група за оказване на помощ на Афганистан за справяне с хуманитарната криза и уреждане на въпроса за признаването на талибаните, каза индийски представител, цитиран от БТА.

Индийският министър-председател Нарендра Моди беше домакин на виртуална среща с лидерите на Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан. Индия и Китай си съперничат за влияние в региона.

ООН: 50 млн. души са повлияни от въоръжени градски конфликти

Китайският президент Си Цзинпин проведе във вторник подобна виртуална среща с лидерите на Казахстан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан за изграждане на още по-тесни връзки.

В съвместна декларация след днешната среща беше заявено, че има широк регионален консенсус по въпросите, свързани с Афганистан, които включват съставяне на "наистина представително и приобщаващо правителство", борба с тероризма и наркотрафика и защита на правата на жените, децата и националните етнически групи и малцинства. Моди и лидерите на петте централноазиатски страни се договориха също да създадат друга съвместна работна група за развиване на иранското пристанище Чабахар, за да се осигури морски достъп на държавите, които нямат излаз на море, каза Ринат Сандху от индийското външно министерство пред репортери в Делхи.

Афганистан и централноазиатските страни нямат връзка по суша с Индия, която инвестира в Чабахар, за да насърчи търговията в региона. Индия иска да превърне пристанището, което е най-близката иранска връзка с Индийския океан, в съперник на пакистанското пристанище Гвадар, изграждано от Пакистан с китайски инвестиции.

Мая Йорданова
446 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини