Най-малко седем загинали при експлозия на кола бомба в Афганистан

  • 23 януари 2022 07:24

  • 640
  • 0
Най-малко седем загинали при експлозия на кола бомба в Афганистан
© gettyimages (архив)
Слушай новината Слушай новината

Прикрепена към миниван бомба избухна вчера в западната афганистанска провинция Херат, като отне живота на най-малко 7 мирни граждани и рани 9 други, предаде БТА, позовавайки се на АП и ДПА.

Засега никой не е поел отговорността за нападението, но Ислямска държава е поемала отговорност за подобни нападения срещу мирни граждани и новите талибански управници на Афганистан на други места в страната. Вчерашното нападение беше първото в Херат. Местен представител на талибаните заяви, че се води разследване. Експлозията се случи в район, смятан за населен предимно с шиити, съобщи Ариф Джалали, ръководител на регионалната болница. Той уточни, че повечето пострадали, приети в болницата, са жени. Началникът на спешната помощ в Херат Ебрахим Мохамади уточни, че трима от пострадалите са в критично състояние. Пожелал анонимност представител на талибанското разузнаване в западната част на Херат заяви, че бомбата е била прикрепена към резервоара с гориво на минивана.

Талибаните: Разбихме клетка на ИД в Кабул

Използването на бомби, прикрепени към долната страна на автомобили, е стара тактика на талибаните, която те използваха срещу служители на предишното правителство и видни личности, преди да поемат властта в Афганистан, припомня ДПА. Ислямска държава използва същата тактика срещу шиитите в страната. Организацията пое отговорност за множество нападения след 15 август, когато талибаните поеха властта. В отговор новите управници преследват свързаните с Ислямска държава, като нападат скривалищата им. Двете екстремистки групи враждуват още от появата на Ислямска държава в Афганистан в началото на 2015 година.

Филип Епитропов
640 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини