Талибаните заявиха, че не желаят да има нестабилност в Афганистан

  • 10 октомври 2021 06:38

  • 1575
  • 1
Талибаните заявиха, че не желаят да има нестабилност в Афганистан
© Getty Images (архив)

Делегация на талибаните, предвождана от външния им министър Амир Хан Мутаки се срещна с високопоставени представители на САЩ в катарската столица Доха, заяви днес Мутаки, предаде ДПА.

В интервю за афганистанската информационна агенция "Бахтар" той каза, че на срещата талибанската делегация е поискала Съединените щати да позволят на Афганистан да използва замразените си активи.

САЩ започват първи разговори с талибаните

След като талибаните отново дойдоха на власт в Афганистан през август, САЩ замразиха близо девет милиарда долара афганистански авоари, намиращи се на американска територия. Това доведе до сериозен недостиг на валута в Афганистан и до покачване на цените на основните хранителни продукти и на горивата.

Не бива да се правят опити за отслабването на сегашното правителство, тъй като нестабилност в Афганистан не е в ничий интерес, изтъкна Мутаки.

Талибанският министър заяви също, че предвожданата от него делегация е поискала хуманитарна помощ за Афганистан. По думите на Мутаки американските представители са заявили, че Вашингтон ще обмисли искането за помощ.

Месец след падането на Кабул талибаните са изправени пред икономическа криза

Това бе първата среща на живо между талибански и американски представители, откакто ислямисткото движение отново дойде на власт в Афганистан, отбелязва БТА.

Международната общност следва незабавно да достави обещаната помощ на Афганистан, заяви днес Върховният комисариат на ООН за бежанците, предаде Ройтерс. Недостигът на ресурси затруднява усилията за предотвратяване на икономическа криза, която може да провокира нови миграционни вълни от Афганистан към съседните му и други страни, изтъкна комисариатът.

Владимир Василев
1575 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
АСЕН ИЛИЕВ

2021.10.11 | 08:08

1
С М Ъ Р Т НА АМЕРИКА! И З Б И В А Й Г И КЪДЕТО СВАРИШ! БОГ, ЩЕ ГИ СОРТИРА. livememe. com / pd43lxd

Добави коментар

Водещи новини