Фумио Кишида оглави управляващата партия в Япония и ще стане премиер

  • 29 септември 2021 10:03

  • 391
  • 0
Фумио Кишида оглави управляващата партия в Япония и ще стане премиер
© Getty Images/Guliver

Умереният Фумио Кишида бе избран днес за председател на дясната японска управляваща Либерално-демократическа партия с голяма преднина пред своя съперник Таро Коно и е сигурно, че след гласуване в парламента на 4 октомври ще стане премиер, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Бивш външен министър, 64-годишният Кишида получи 257 гласа на втория тур от вътрешните избори за лидер на партията срещу 170 гласа за 58-годишния Коно, един от най-известните политици в страната.

За Кишида е характерна успокоителна нагласа за консенсус, при все че той няма убедителна харизма. Депутат от Хирошима също като баща си и дядо си, политикът получава властта от втори опит - преди година той изгуби срещу сегашния ръководител Йошихиде Суга, който не се кандидатира сега заради своята непопулярност, отбелязва Франс прес.

Доминиращите сили в управляващата партия прецениха, че Кишида е "по-сигурен кандидат, що се отнася до стабилност", от Таро Коно, който според тях е с по-независим характер, коментира пред АФП Брад Гросърман, експерт по японските въпроси от университета "Тама" в Токио.

Двама бивши министри спорят за премиерския пост в Япония

Бъдещият стотен премиер на Япония е завършил право в престижния университет "Уаседа", посочва ТАСС. През 2007-2008 г. Кишида е министър по въпросите на Окинава и Северните територии (както наричат в Япония Южните Курилски острови). От 2012 до 2017 г. е външен министър в кабинета на Шиндзо Абе. После оглавява политическия съвет на Либерално-демократическата партия. Оттогава активно се бори за председателския пост в партията, където има собствена фракция, включваща 46 депутати от парламента.

 

 

Константин Тодоров
391 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини