Япония отменя в четвъртък извънредното COVID положение

  • 29 септември 2021 06:12

  • 900
  • 0
Япония отменя в четвъртък извънредното COVID положение
© Getty Images/Guliver (архив)

Япония ще отмени извънредното положение, свързано с коронавируса, във всички префектури в четвъртък, след като броят на новите случаи намаля, а натискът върху здравната система спадна, заяви премиерът Йошихиде Суга, цитиран от Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 31724

Планът извежда цяла Япония от извънредното положение за първи път от близо шест месеца.

Япония може да отмени извънредните мерки в края на месеца

"Дневният брой нови случаи спадна от повече от 25 000 в средата на август на 1128 вчера, броят на тежко болните пациенти отбелязва низходяща тенденция след пика в началото на септември", каза Суга на среща на специализирана работна група за коронавируса.

"Благодарение на напредъка във ваксинацията и прилагането на медикаменти с неутрализиращи антитела навлизаме във фаза, когато може да се оказва медицинско обслужване по стабилен начин, дори и да отчитаме известен брой заразени", допълни премиерът.

Близо 60 процента от населението на Япония е напълно ваксинирано и правителството заяви, че всички онези, които искат да се имунизират, ще могат да го направят до ноември.

Суга ще свика пресконференция в 19.00 ч. местно време, за да обясни решението пред обществеността, предаде БТА.

По-рано днес министърът на икономиката Ясутоши Нишимура каза, че някои ограничения за заведенията за хранене и масовите прояви ще останат в сила около месец след отмяната на извънредното положение, за да се предотврати повторен ръст на новите случаи.

"Новите случаи несъмнено ще нараснат след отмяната на извънредното положение", заяви Нишимура, който упражнява надзор над действията на властите за овладяване на коронавируса.

"Трябва да продължим с необходимите мерки за предотвратяване на повторен ръст на случаите", каза министърът и добави, че ако случаите отбележат отново ръст, е възможно връщането на по-ограничено "полуизвънредно положение".

Повече за Коронавирус

corona
Радина Лазарова
900 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини