Извънредното положение в Япония заради коронавируса бе удължено до края на месеца

  • 09 септември 2021 14:17

  • 412
  • 0
Извънредното положение в Япония заради коронавируса бе удължено до края на месеца
© Getty Images/Guliver

Извънредното положение в столицата Токио и още 18 японски префектури заради коронавируса се удължава до края на месеца, съобщи днес правителството, цитирано от Асошиейтед прес.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 28804

То аргументира решението с продължаващото сериозно натоварване на здравната система, въпреки лекото намаляване на броя на новозаразените в страната.

Тежките случаи все още са много и продължават да представляват сериозно предизвикателство пред много болници, каза премиерът Йошихиде Суга.

Извънредното положение изтичаше в неделя. То бе въведено първоначално през май в Окинава и постепенно бе наложено и в други перфектури.

Продължителният срок на извънредното положение изтощи обществото и хората все повече не спазват мерките, голяма част от които са доброволни. В резултат на това и тяхната ефективност намаля, отбелязва АП.

Япония допълнително разшири зоните със спешни мерки

Извънредното положение остава в сила в момент, когато Япония преживява политически преход. Суга обяви, че няма да се кандидатира на изборите на 29 септември за председател на управляващата Либерално-демократическа партия. Това означава, че новият лидер вероятно ще го наследи и на премиерския пост, отбелязва още АП.

Правителството на Суга е подложено на остри критики заради действията си в борбата с коронавируса, отбелязва БТА.
 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 28804

Повече за Коронавирус

corona
Константин Тодоров
412 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини