Пакистанските авиолинии изпълниха първия граждански полет до Афганистан

  • 13 септември 2021 13:32

  • 337
  • 0
Пакистанските авиолинии изпълниха първия граждански полет до Афганистан
© Pixabay

Пакистанската авиокомпания ПИА (PIA - Pakistan International Airlines) днес извърши първия си граждански полет до Кабул, откакто талибаните поеха контрола над Афганистан миналия месец, съобщи говорител на превозвача, цитиран от Ройтерс.

Боинг 777 (Boeing 777) с номер на полета PK 6429 (лат. букви) излетя от Исламабад, Пакистан, като граждански полет, нает специално от Световната банка. Превозени бяха служители на банката и журналисти, посочи говорителят.

По-късно самолетът се върна в пакистанската столица.

Това бе първият полет на ПИА до Кабул, след като изтеглянето на чуждестранните войски и мащабната евакуация на хора от Афганистан приключиха на 31 август.

Това беше специален чартърен полет, уточни говорителят. По думите му на връщане са качени и други хора, пожелали да напуснат Афганистан, тъй като е имало място в самолета.

Тази операция е много важна за ПИА и за целия свят, изтъкна главният оперативен директор на авиокомпанията Аршад Малик. Той изрази надежда, че скоро ще може да бъде възобновена пълната летателна дейност.

Международната общност организира дарителска конференция за Афганистан

За първи път международен, но не с търговска цел пътнически полет бе изпълнен от Кабул до Катар в четвъртък миналата седмица, последван от още един в петък с 158 пътници на борда, сред които американци, германци, канадци, французи, нидерландци, белгийци и маврицийци.

В края на август летището в Кабул се превърна в сцена на хаос с хиляди афганистанци, които, уплашени от завръщането на талибаните, отчаяно се опитваха да се качат на самолети от гигантския въздушен мост, организиран от САЩ, отбелязва БТА. 

Константин Тодоров
337 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини