Международната общност организира дарителска конференция за Афганистан

  • 13 септември 2021 11:56

  • 267
  • 0
Международната общност организира дарителска конференция за Афганистан
© Getty Images/Guliver

ООН днес е домакин на донорска конференция за Афганистан, по-малко от месец след като талибаните завзеха властта в страната, изправена пред разрастваща се хуманитарна криза, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Според изчисления на ООН афганистанците ще се нуждаят от близо 606 млн. долара до декември.

Макар че много държави са склонни да предоставят хуманитарна помощ, много от тях са обезпокоени как ще бъде изразходвана тя, предвид установяването на контрол над Афганистан от талибаните, и казват, че помощта ще бъде обвързана с определени условия.

Близо 40 министри предстои да вземат участие в конференцията. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш се очаква също да се присъедини към проявата в Женева, а други лидери вероятно ще се включат по видеоконферентна връзка.

Основни услуги в Афганистан в момента са на ръба на колапса според агенции на ООН, които казват, че хуманитарната помощ ще подпомогне поддържането на медицинските услуги, водоснабдяването и канализацията.

Финансирането ще осигури също мерки в подкрепа на жените и децата и за реализация на проекти в сферата на образованието. Със средствата могат да бъдат финансирани временни центрове за настаняване на близо 3,5 милиона вътрешно разселени афганистанци.

Средствата са необходимо за продоволствена помощ според ООН, която казва, че 93 процента от домакинствата в страната изпитват недостиг на храна.

Върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди предупреди вчера, че "подновяването на боевете, нарушаването на човешките права или колапсът на икономиката и основни обществени услуги" може да принуди много повече афганистанци да напуснат страната.

Талибаните позволиха на жените да учат в университети, разделени по пол

"От нас като международна общност зависи да поемем отговорността за народа на Афганистан и да осигурим хуманитарна помощ, където за това има неотложна необходимост", каза германският външен министър Хайко Маас, преди да замине за Женева.

"Това включва съответния достъп на хуманитарни организации в Афганистан, на чиито работници трябва да се осигури среда, в която да не се страхуват от заплахи и произволни ограничения от страната на талибаните, по време на работата си", допълни министърът.

Константин Тодоров
267 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини