Премиерът на Япония пада от власт заради пандемията и неумение да се комуникира

  • 03 септември 2021 16:05

  • 393
  • 1
Премиерът на Япония пада от власт заради пандемията и неумение да се комуникира
© Getty (архив)

Когато миналата година Йошихиде Суга стана премиер, имаше големи надежди, че натрупаните с годините умения на проницателен поддържащ играч и способността му, благодарение на селския си произход, да се разбира с обикновените хора, ще му позволят да ръководи страната в пандемията, коментира Ройтерс.

Вместо това обаче кривата на вируса отново тръгна нагоре на фона на бавната ваксинация и серия от "извънредни положения", не помогнали много за спиране на разпространението на по-заразния Делта вариант. Освен това 72-годишният Суга държеше отложените от предходната година Олимпийски игри в Токио, да се състоят, въпреки широката обществена съпротива.

Японският премиер Йошихиде Суга ще се оттегли от властта

Но неговият рейтинг падна под 30 процента преди битката за лидерския пост в Либерално-демократическата партия и изборите за парламент тази година.

Днес, изправен пред бунт в собствената си партия, Суга каза, че ще се оттегли от надпреварата, за да се фокусира върху пандемията от коронавируса, подготвяйки сцената за смяната си като премиер след едва една година на власт.

Суга пое управлението през септември 2020 от внезапно оттеглилия се по здравословни причини Шиндзо Абе, най-дълго управлявалия премиер на Япония. Като главен секретар на кабинета и негова дясна ръка, Суга беше известен със своя железен поглед и острите си, понякога раздразнителни отговори на пресконференции.

Благодарение на имиджа си на опитен политик, способен да прокарва реформи и да се справя със закостенялата бюрокрация, подкрепата за него скочи до 74 процента, когато той зае премиерския пост.

Първоначално обществеността приветства неговите популистки обещания като за намаляване на таксите за мобилни телефони и включване на лечението на безплодието в здравните застраховки. Освен това Абе създаде агенция, която обедини централните и местните технологични системи - сфера, в която Япония бе изостанала.

Но след като отстрани учени, критични към правителството, от една консултативна група и направи компромис с по-малкия си коалиционен партньор по въпроса за здравните разходи за най-възрастните хора, Абе бе подложен на критики. Фактът, че се забави и не спря навреме националната програма, стимулираща пътуванията "Ту Гоу", която според експертите вероятно е допринесла за разпространяване на коронавируса, му нанесе тежък удар. Освен това обществото се умори от ощетяващите бизнеса извънредни положения.

Общото впечатление, че той е по-фокусиран върху домакинството на Олимпийските игри, отколкото върху пандемията, също намали подкрепата за него, въпреки че властите категорично отричат да има някаква връзка между Игрите и вълната от инфекции.

Японците винят Игрите за увеличените случаи на Covid-19

Критиците му казват, че заради лошите си комуникационни умения, демонстрирани на пресконференциите в парламента, той не е успял да убеди обществото да спазва противоепидемичните ограничения, което в Япония до голяма степен е доброволно.

До август, когато Олимпийските игри бяха закрити, подкрепата за Суга спадна под 30 процента. Това бе ясен сигнал за партийните лидери и по-младите законодатели преди предстоящите тази година избори за влиятелната долна камара на парламента. Това бе и причината да започнат разговори за отстраняването на Суга от лидерския пост.

Novini.bg
393 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
da

2021.09.03 | 17:10

1
да вземат бокича за премиер. той ще им асвалтира пътищата, ще им направи нови магистрали. отлично ще се справи с пандемията. ще ги оправи с 200 общо взето. отлично комуникира. от сутрин до вечер ще ги лъже, но мило и сладко. всички лелки и чичаци ще се влюбят в него.

Добави коментар

Водещи новини