БВП на Япония нарасна през второто тримесечие с 1,3% на годишна база

  • 16 август 2021 09:23

  • 446
  • 0
БВП на Япония нарасна през второто тримесечие с 1,3% на годишна база
© getty images

Брутният вътрешен продукт на Япония се повиши с 1,3 % на годишна база през второто тримесечие на 2021 г., показват предварителни данни на японския кабинет, оповестени в понеделник.

Данните са по-силни от осредните очаквания на финансовите пазари за икономическа експанзия с 0,7 на сто и следват спада на БВП с 3,9% през първите три месеца на годината.

На сезонно коригирана тримесечна база брутният вътрешен продукт нарасна през периода април - юни с 0,3% след свиване а с 0,1% в началото на годината, надвишавайки прогнозата за повишение с 0,2 на сто.

"Най-щастливата нация" се нуждае от мигранти

Капиталовите разходи в Япония се увеличиха през второто тримесечие с  1,7%, след като те се свиха през първите три месеца на годината с 1,2 на сто.

Външното търсене на японски стоки и продукти обаче се сви с 0.3 % спрямо предходното тримесечие, което отбеляза спад с 0,2%, но в същото време износът нарасна с 2,9 на сто.

Частното потребление пък нарасна през второто тримесечие с 0,8%, наваксвайки част от спад с 1,5% в началото на 2021 г.

Представянето на японската икономика през второто тримесечие се оказа по-добро от очакваното въпреки наложените по това време нови противоепидемични рестрикции заради нарастването на заразените с Covid-19.

Калина Христова
446 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини