Продемократичното издание "Епъл дейли" на хонконгския магнат Джими Лай не може да плаща заплати

  • 21 юни 2021 11:11

  • 234
  • 0
Продемократичното издание "Епъл дейли" на хонконгския магнат Джими Лай не може да плаща заплати
© Getty (архив)

Продемократичният всекидневник "Епъл дейли" в Хонконг не може да плаща заплати на служителите си, след като властите замразиха активите му в рамките на закона за националната сигурност. Това много бързо може да доведе до край на изданието, отбелязва Франс прес.

В продължение на години "Епъл дейли" засвидетелстваше неотменима подкрепа за продемократичното движение и не пропускаше да критикува открито китайските лидери. Неговият собственик, медийният магнат Джими Лай (на снимката) сега е в предварителния арест и е осъден по няколко други случая заради участието му в неразрешени продемократични демонстрации. Той е обвинен и по силата на новия закон за националната сигурност и може да получи доживотен затвор.

На 17 юни около 500 полицаи щурмуваха и обискираха редакцията на "Епъл дейли". Те задържаха и петима от ръководните кадри на изданието заради поредица от статии, които, според властите, призовавали за международни санкции. Миналия петък главния редактор Райън Лоу и изпълнителният директор на вестника Чън Чъвай бяха обвинени за съглашателство с чужда страна или с външни елементи с цел застрашаване на националната сигурност. Беше им отказано пускане под гаранция.

Полицията в Хонконг е арестувала петима директори на продемократичния вестник "Епъл Дейли"

За първи път политически мнения, публикувани от издание в Хонконг, водят до преследване по силата на новия закон за националната сигурност, наложен на Хонконг от Китай през 2020 г. в опит да се заглуши опозицията в бившата британска колония.

234 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини