Полицията в Хонконг е арестувала петима директори на продемократичния вестник "Епъл Дейли"

  • 17 юни 2021 07:25

  • 250
  • 0
Полицията в Хонконг е арестувала петима директори на продемократичния вестник "Епъл Дейли"
© Getty images

Полицията в китайския полуавтономен район Хонконг е арестувала тази сутрин петима директори на вестник "Епъл Дейли", включително главния му редактор, съобщи Ройтерс, като се позовава на местни медии. Това е поредният удар срещу собственика на вестника Джими Лай, който е в затвора.

Отделът по национална сигурност на полицията в Хонконг обяви, че петима директори на компания са били задържани по подозрение в заговор с чужда държава или външни елементи с цел застрашаване на националната сигурност. В съобщението се казва, че са задържани четирима мъже и една жена на възраст между 47 и 63 години.

"Епъл Дейли" съобщи, че петима от директорите му, сред които главният редактор Райън Лоу, изпълнителният директор Чъун Ким-хун, главният оперативен ръководител Чоу Тат-куен, заместник главният редактор Чан Пуйман и главният изпълнителен редактор Чъун Чи-уай са били арестувани при сутрешната операция. Според вестника около 7,30 ч. местно време около 100 полицаи са пристигнали в офисите на изданието и са отцепили района.

Миналия месец властите разпоредиха запор върху акциите на Джими Лай в компанията "Некст Диджитъл", издател на вестника. По-късно полицията в Хонконг обяви, че в операцията в издателството на "Епъл Дейли" са участвали 500 служители. Причина за акцията са били подозрения, че публикации във вестника са нарушили закона за националната сигурност. Освен това полицията е наложила запор върху активи на стойност 18 млн. хонконгски долара (около 2,32 млн. щатски долара), принадлежащи на три компании, свързани с "Епъл Дейли".

19 души загинаха при обръщане на автобус в Хонг Конг

Лай беше арестуван през август миналата година и обвинен по закона за националната сигурност, наложен от Китай в Хонконг. Активите на продемократичния активист бяха замразени по силата на същия закон. Джими Лай е в затвора от декември, след като му беше отказано освобождаване под гаранция. Той е изправен пред три обвинения по новия закон, сред които и заговор с чужда държава, информира БТА.

Novini.bg
250 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини