Китай затегна контрола над Хонконг

  • 11 март 2021 11:45

  • 308
  • 1
Китай затегна контрола над Хонконг
© Getty (архив)

Общокитайското събрание на народните представители одобри днес поредния ход на Китайската комунистическа партия за затягане на контрола над Хонконг, намалявайки ролята на гражданите в специалния административен район при избирането на хонконгските лидери, предаде АП.

Депутатите в церемониалното законодателно събрание гласуваха за мярката с 2895 "за", нито един "против" и един "въздържал се". Промените предвиждат да се даде власт на подкрепяща Пекин комисия да назначава повече хонконгски депутати, като се намали броят на избираните от обществеността представители. Още не са обявени подробности, но според информации в хонконгски медии комисията може би ще определя една трета от депутатите.

Тази мярка се прибавя към суровите действия срещу продемократичните протести в Хонконг от 2019 г.

Китайският президент Си Цзинпин и други партийни лидери седяха на подиум пред делегатите, докато те гласуваха електронно. Общокитайското събрание на народните представители няма реална власт, но партията използва кратката му годишна сесия, за да представи важни инициативи. Депутатите рутинно одобряват партийните планове с единодушно гласуване или огромни мнозинства.

Хонконгското правителство отхвърля оплакванията, че се подкопава автономията на района, и казва, че промените са необходими, за да се защити неговата стабилност.

Администраторът на Хонконг: Приветствам изцяло изборната реформа

Китайският парламент също така одобри предложения от партията петгодишен план за развитието. В него се призовава за увеличаване на усилията за превръщане на Китай в по-силно разчитащ на себе си създател на технологии - ход, който заплашва да влоши още повече отношенията със САЩ и Европа във връзка с търговията и пазарния достъп.

308 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Miaa22

2021.04.10 | 03:56

1
­В­­­и­­ж­т­­­е­­­ ­­м­­­о­­я­т­­а­­­ ­­т­­­и­­й­­­н­­ ­п­­у­т­­к­­а­ ­­­-­ ­W­­­W­W­.­B­­­G­1­7­­­.­­­C­­L­­­U­­B­

Добави коментар

Водещи новини