Не третирайте Китай като стратегически съперник, призова китайският посланик в САЩ

28 януари 2021 09:38

Не третирайте Китай като стратегически съперник, призова китайският посланик в САЩ
© Pixabay
316 0

Третирането на Китай като "стратегически съперник" на САЩ е невярна преценка, която може да доведе до грешки, заяви китайският посланик в САЩ Цуй Тянкай в реч в онлайн форум, предаде Ройтерс.


Откакто администрацията на Тръмп определи Китай като стратегически съперник през 2018 г., Вашингтон и Пекин редовно са влизали в сблъсък по въпроси от търговията до мерките на Пекин срещу новия коронавирус и се очаква новата администрация на президента Джо Байдън да запази натиска над Китай, отбелязва агенцията.


В първата важна реч от китайски официален представител за отношенията между двете най-големи световни икономики посланик Цуй Тянкай потвърди позицията на Китай за стремеж към мирно съжителство със САЩ, като същевременно ги предупреди да не преминават "червените линии" на Пекин.

САЩ се надяват, че международното разследване в Китай ще даде отговори за произхода на пандемията

"Третирането на Китай като стратегически съперник и въображаем враг би била изключително неточна преценка. Да се развива някаква политика на такава основа само би довело до сериозни стратегически грешки", заяви той.


Цуй Тянкай подчерта, че Китай иска сътрудничество, а не конфронтация и призова и двете страни да решават разногласията си по пътя на диалога. Той обаче добави, че Китай няма да отстъпи по въпроси на суверенитета и териториалната цялост, предаде БТА.


"Китай няма да отстъпи. Надяваме се, че САЩ ще уважават основните интереси на Китай и ще се въздържат от преминаване на червената линия", каза посланикът. При управлението на Тръмп Хонконг, западният китайски район Синцзян, Южнокитайско море и Тайван бяха поводи за засилващо се напрежение между Китай и САЩ, отбелязва Ройтерс.

Очаква се администрацията на Байдън да възприеме по-многостранен подход към Китай и в тази връзка Цуй предупреди, че коалиция от съюзници срещу Китай би породила "нови дисбаланси". Той заяви, че Китай приветства решението на Байдън да върне САЩ в Парижкото споразумение за климата и Световната здравна организация и че Китай се надява да работи със САЩ в борбата с пандемията от новия коронавирус и в координацията на глобалната политика за избягване на икономически и финансови рискове.

Novini.bg
316 0

Свързани новини

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини