Китай към САЩ: Ако страните ни си сътрудничат, добрите ангели ще надделеят над злите сили

21 януари 2021 14:05

Китай към САЩ: Ако страните ни си сътрудничат, добрите ангели ще надделеят над злите сили
© Getty Images/Guliver
349 0

Китай поздрави днес Джо Байдън за встъпването му в длъжност като президент на САЩ и припомняйки част от речта му, го призова за "единство" в отношенията между двете велики сили

"Забелязах, че президентът Байдън на няколко пъти в речта си наблегна на думата "единство". Мисля, че точно от това имаме нужда в момента в китайско-американските отношения“, заяви пред журналисти говорителката на китайското външно министерство Хуа Чунин", цитирана от Франс прес.

Агенцията отбелязва, че отношенията между Китай и САЩ са стигнали до най-ниската си точка при управлението на Доналд Тръмп, а малко след встъпването в длъжност на Байдън Пекин обяви санкции срещу 28 бивши високопоставени служители от администрацията на бившия президент, включително вече бившия държавен секретар Майк Помпейо, на които се забранява да влизат в Китай и Хонконг.

Пекин същевременно изрази желание да обърне нова страница в двустранните отношения. "Мисля, че САЩ, както и Китай трябва да вложат всички сили и да проявят мъдрост, за да се разберат помежду си", заяви Хуа.

Херо Мустафа: Джо Байдън е обединител, а единни ще постигнем велики неща

"Това е задължение на Китай и САЩ като две велики държави, това е и надеждата на международната общност. Ако двете страни си сътрудничат, добрите ангели ще надделеят над злите сили в отношенията между Китай и САЩ", изтъкна говорителката, използвайки израз от речта на Байдън, отбелязва БНР.

АФП припомня, че във вторник, по време на изслушване в Сената, номинираният от Байдън за държавен секретар Антъни Блинкън декларира твърда позиция по въпроса за спазването на човешките права от страна на Пекин, най-вече в региона Синцзян, населен главно с мюсюлмани уйгури.

Той каза, че споделя отправеното от Майк Помпейо обвинение в геноцид на Китай срещу уйгурите. Блинкън призна също, че досегашният президент Тръмп е бил прав да заеме по-твърда позиция срещу Китай.

Novini.bg
349 0

Свързани новини

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини