Френският Сенат предлага да бъде призната Република Нагорни Карабах

  • 27 ноември 2020 07:05

  • 469
  • 0
Френският Сенат предлага да бъде призната Република Нагорни Карабах
© Getty Images/Guliver (архив)

Френският Сенат призова с резолюция правителството да признае Република Нагорни Карабах - сепаратистката област в Азербайджан с арменско мнозинство, която до неотдавна бе разтърсвана от кървав конфликт, предаде Франс прес.

Резолюцията, която е чисто препоръчителна и с нищо не задължава правителството, бе приета с 305 гласа "за", един "против" и 30 "въздържали се". В горната камара на френския парламент превес има дясната опозиция.

Путин и Ердоган обсъдиха създаването на наблюдателен център за Нагорни Карабах

В приетия текст "се осъжда военната агресия на Азербайджан, извършена с подкрепата на турските власти и на чуждестранни наемници, и се иска незабавно изтегляне" на въоръжените им сили от териториите на Нагорни Карабах, превзети след 27 септември.

Френското правителство "е приканено да признае Република Нагорни Карабах и да направи всичко възможно за незабавното възобновяване на преговорите за трайно решаване на конфликта, което осигурява възстановяването на границите от 1994 г."

Премиерът на Армения: Руските миротворци няма да останат в Нагорни Карабах само пет години

Правителството е приканено също да гарантира защитата на местните жители чрез разполагане на международни мироопазващи сили и да осигури хуманитарна помощ на цивилното население, както и "да поиска международно разследване на извършените в Нагорни Карабах военни престъпления и да прецени всички дипломатически последици от изиграната от турските власти роля".

Премиерът на Армения Никол Пашинян определи резолюцията на френския Сенат като историческо решение, а азербайджанското външно министерство я нарече провокация, предаде ТАСС. "Френските арменци очевидно широко използват тематиката на конфликта за предизборни цели", заяви министерството.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
469 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини