Азербайджанската армия влезе в района на Калбаджар, съседен на Нагорни Карабах

  • 25 ноември 2020 08:07

  • 2479
  • 0
Азербайджанската армия влезе в района на Калбаджар, съседен на Нагорни Карабах
© Getty Images/Guliver (архив)

Азербайджанската армия влезе в района на Калбаджар, който е съседен на Нагорни Карабах и който Ереван се задължи да върне на Баку по силата на споразумението за прекратяване на военните действия между Армения и Азербайджан, постигнато в началото на месеца, предаде Франс прес, като се позова на азербайджанската армия.

"Военни части на азербайджанската армия влязоха в района на Калбаджар", заяви азербайджанското министерство на отбраната. Районът на Калбаджар досега бе под контрола на арменските сепаратисти, които претърпяха поражение в тазгодишния конфликт с Азербайджан.

Азербайджан даде на Армения 10 дни за евакуация на Калбаджар край Нагорни Карабах

Азербайджанското министерство на отбраната заяви, че азербайджанската армия е направила всичко възможно за преодоляването на трудностите по придвижването на нейните части в планинския район.

Връщането на Калбаджар на Баку първоначално бе предвидено на 15 ноември, но Баку изрази съгласието си предаването на района да бъде отложено по хуманитарни съображения, припомня Франс прес.

Районът на Калбаджар, подобно на района на Агдам (който бе върнат на Азербайджан на 20 ноември) и на района на Лачин (който предстои да бъде върнат на 1 декември), служеше като буферна зона на самопровъзгласилата се проарменска република Нагорни Карабах още от времето на първата война за Нагорни Карабах, приключила през 1994 г., отбелязва Франс прес.

По силата на споразумението за прекратяване на военните действия между Армения и Азербайджан Ереван се задължи да върне трите района на Баку, цитира БТА.

Радина Лазарова
2479 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини