Путин: Премиерът на Армения показа кураж и взе болезнено, но важно решение за Нагорни Карабах

  • 02 декември 2020 14:47

  • 1167
  • 0
Путин: Премиерът на Армения показа кураж и взе болезнено, но важно решение за Нагорни Карабах
© Getty Images/Guliver

Руският президент Владимир ПутинВладимир Путин Владимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През приветства днес "куража" на арменския министър-председател Никол Пашинян, критикуван в страната си за примирието, което утвърди победата на Азербайджан в продължилата шест седмици война за Нагорни Карабах, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Споразумението, сключено на 9 ноември между Баку и Ереван под патронажа на Москва, осигури значителни териториални придобивки на Азербайджан и е смятано за катастрофа от много арменци, които искат оставката на Пашинян.

"Арменското правителство бе задължено да вземе много трудно, но необходимо решение", заяви руският президент на видеоконферентна среща на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС), в която членуват Русия и Армения.

"Тези решения бяха болезнени и изискваха личен кураж от арменския премиер", каза Путин и увери, че "нашата задача сега е да подкрепим (арменския) премиер и неговия екип и да организираме мирен живот" в Нагорни Карабах.

По силата на споразумението от 9 ноември Армения се ангажира да отстъпи три окръга - Лачин, Калбаджар и Агдам - които бяха извън контрола на Азербайджан от 1994 г. Процесът по връщането им приключи вчера.

Путин подписа указ с мерки за поддържане на мира в Нагорни Карабах

Тези окръзи бяха част от буферна зона около Нагорни Карабах - населен предимно с арменци планински регион, който се отцепи от Азербайджан след войната през 90-те години на миналия век.

Споразумението все пак позволи оцеляването на Нагорни Карабах, макар и с намалена територия. Контингент от 2000 руски военни бе разположен за поддържане на мира и за гарантиране на сигурността на Лачинския коридор - единствения останал път, свързващ Нагорни Карабах с Армения.
 

Novini.bg
1167 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини