Топвоенен загина в хеликоптерна катастрофа в Тайван

  • 02 януари 2020 10:53

  • 567
  • 0
Топвоенен загина в хеликоптерна катастрофа в Тайван
© Getty (архив)

Високопоставен тайвански военен е загинал след падане на хеликоптер, предаде Би Би Си.

Генерал Шен Джи Мин днес е отпътувал от летище в столицата на азиатската островна страна Тайпе за североизточния град Илани. Заради лошото време вертолетът е паднал в планински райони недалеч от главния град на Тайван. Заедно с генерала са загинали още най-малко седем военни. Петима души, пътували на борда, са оцелели.

Руски боен хеликоптер се разби в Южна Русия, двамата пилоти загинаха

Шен Джи Мин е бил ръководител в Генералния щаб на тайванската армия и отговарял за отбраната на страната при евентуално нападение от страна на Китай.

Тайван (включващ едноименния и още няколко острова) е бил създаден през 1949 г., след като комунистите начело с Мао Цзедун са победили в китайската гражданска война предвожданите от Чан кай-ши националисти, избягали от Китай на архипелага.  

Хеликоптер се разби, пилотът загина

Страната със столица Тайпе е била постоянна членка на Съвета за сигурност на ООН наред със САЩ, Съветския съюз, Великобритания и Франция. Тайван е напуснал световната организация след подобряването на отношенията между Вашингтон и Пекин през 1971 г. и признаване на Китайската народна република  (КНР) от страна на САЩ.

 

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
567 0

Свързани новини

Водещи новини