Китай иска спокойствие, заяви главнокомандващият военноморските сили

  • 22 април 2019 21:45

  • 946
  • 0
Китай иска спокойствие, заяви главнокомандващият военноморските сили
©

Китайските военноморски сили искат "спокойствие и добър ред", заяви техният главнокомандващ преди парада по случай 70-ата им годишнина, на който утре се очаква да бъдат показани нови бойни кораби, предаде Ройтерс.

Китай осъществява мащабен план за модернизиране на своята армия при управлението на президента Си Цзинпин и засилва присъствието си в Южнокитайско море и около Тайван, което предизвиква напрежение в региона.
Военноморските сили са особено облагодетелствани от плана за модернизация в момент, когато Китай се стреми да упражнява сила далеч от своите брегове и да защитава своите търговски маршрути и граждани в чужбина.
Миналия месец Китай обяви, че си поставя за цел да увеличи със 7,5 процента бюджета за отбрана за тази година.

Във военноморския парада във водите край източния китайски град Циндао ще участват 32 плавателни съда и 39 единици авиация, някои от които не са показвани досега, а също бойни кораби от 13 чужди държави.
Главнокомандващият военноморските сили Шън Цзинлун каза, че Китай иска да насърчи доверието и сътрудничеството при своето взаимодействие с чуждестранни флотове и делегации тази седмица.

"Китайският военен флот е готов да се справя заедно с другите флотове с предизвикателствата за морската сигурност и да поддържа морския мир, спокойствие и добър ред, да остане обвързан с морската сигурност и развитие и дейно да осигурява повече обществени блага за световната морска сигурност", заяви Шън, който е близък до Си.
Военни кораби от Индия, Австралия и още няколко страни пристигнаха в Циндао за участие в парада.

Китай ще отбележи утре 70 години от създаването на своите военноморски сили и по този случай ще покаже нови военни кораби, включително атомни подводници и ескадрени миноносци.

Индия, която има разногласия с Китай заради спорната им сухопътна граница и китайската подкрепа за индийския регионален съперник Пакистан, изпрати ескадрен миноносец и снабдителен кораб.

Австралия, която има спорове с Китай заради своите подозрения за китайска намеса в нейната политика и забраната, която наложи върху оборудване от китайската компания "Хуавей" за планираната й мрежа 5-Джи, изпрати фрегата.
Япония изпрати ескадрен миноносец. Според японски медии това е първото посещение на японски военен кораб в Китай от 2011 г.


В отношенията между Китай и Япония има напрежение заради отдавнашния териториален спор за острови в Източнокитайско море и китайските подозрения към усилията на японския министър-председател Шиндзо Абе да промени пацифистката конституция на Япония.

Напоследък обаче Китай и Япония се стремят да подобрят отношенията си. През октомври Абе направи посещение в Пекин, при което двете страни обещаха да изградят по-близки връзки и подписаха редица споразумения в различни области.
Сред другите държави, които ще участват в парада, са Русия, която е близък приятел на Китай, а също Виетнам, Филипините и Малайзия, които спорят с Пекин за територии в Южнокитайско море.

Последвайте канала на

БТА
946 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини