Ердоган: Турция и Ирак ще засилят сътрудничеството си в борбата срещу тероризма

  • 03 януари 2019 19:15

  • 666
  • 0
Ердоган: Турция и Ирак ще засилят сътрудничеството си в борбата срещу тероризма
© Getty Images (архив)

Турция и Ирак ще засилят сътрудничеството си в борбата срещу тероризма, заяви днес турският президент Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва, цитиран от Ройтерс и турски медии.

Ердоган говори на пресконференция с иракския президент Бархам Салих.

Ердоган изтъкна, че за Турция е приоритетно важно осигуряването на политическото единство и териториалната цялост на Ирак, както и сигурността и стабилността на страната.

Ще полагаме усилия за развитие на отношенията ни със съседен Ирак във всички сфери. Турция ще помага на Ирак по отношение на осигуряването на безопасността му, както и за разрешаването на проблемите на страната в сферата на енергетиката, посочи турският президент.

Терористични групировки като ИДИЛ "(Ислямска държава"), ПКК (Кюрдската работническа партия) и ФЕТО (Фетхуллахистката терористична организация) представляват заплахи за Турция и Ирак и двете страни трябва да си сътрудничат в борбата срещу тероризма, каза Ердоган, цитиран от в. "Хюриет дейли нюз".

Стабилността на Ирак е много важна за регионалната сигурност и стабилност, посочи турският лидер, като за пореден път изтъкна помощта, която Турция е готова да окаже за възстановяването на Ирак след края на борбата срещу ИДИЛ.

Има много неща, които можем да направим с Ирак и в сферата на отбранителната индустрия, каза Ердоган.

Той посочи, че Турция и Ирак ще продължат да организират срещи на Висшия Съвет за стратегическо сътрудничество през 2019 г.

Иракският президент на свой ред каза, че Ирак очаква съдействие от страна на Турция за възстановяване на "прочистените от тероризъм" региони в страната.

Пристигнах на посещение в братска Турция с цел засилване на сътрудничеството във всички сфери, посочи Бархам Салих.

Двете страни могат да направят много с тяхното стратегическо разположение и това партньорство ще бъде от полза не само за двете страни, а за целия регион, добави той.

Иракският президент Бархам Салих пристигна на първото си официално посещение в Турция след избора му за държавен глава в началото на октомври, отбелязва "Хюриет дейли нюз".

Последвайте канала на

БТА
666 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини