Проф. Николай Радулов: Властите трябва да са пределно откровени за мерките срещу тероризма

  • 12 декември 2018 13:46

  • 564
  • 2
Проф. Николай Радулов: Властите трябва да са пределно откровени за мерките срещу тероризма
©

Трима души бяха убити, а 12 са ранените, при стрелбата на коледния пазар в Страсбург, която френските власти определиха като терористичен атентат. Извършителят е идентифициран като 29-годишен мъж, разследван заради радикален ислям. Той е избягал от местопрестъплението и вероятно е ранен. Според проф. Николай Радулов, експерт по сигурността и преподавател в Нов български университет, в случая е ясно единствено, че лицето е криминално проявено и е част от криминална организация.

"Съществено е, че извършителят е бил в полезрението на полицията и е в списъка на лицата, които трябва да бъдат наблюдавани и е странно, че френската полиция е успяла да го изпусне. След "Шарли Ебдо" френската полиция успя да се окопити, увеличи щата, отдели повече пари за антитероризъм и очевидно се справяше добре. Единственото вероятно обяснение е, че е имало прекалено много сигнали и много сили и средства са отделяни за проверката им, а извършителят се е изплъзнал", смята експертът пред БНР.

"Това не е изненада за френската полиция. Големите мигрантски групи създават допълнително напрежение и поглъщат доста ресурси. Това са благодатни за "Ислямска държава" обекти за пропаганда", подчерта проф. Радулов.

Той посоюи също, че продължава да работи терористичната интернет пропаганда и се поддържат възможностите за това. "Не само терористите, но и полицията иска бдителността на гражданите да не спада. Виждаме върху какво се концентрирахме - огромните социални протести, втора революция, подобна на 1968-а. На полицията остава по-малък ресурс за пряко противодействие на тероризма. Правителството трябва да е пределно откровено за мерките, които взима, без обаче да разкрива неща, които могат да застрашат планирани и провеждащи се акции срещу тероризма", смята Радулов.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
564 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Умник Гюро

2018.12.12 | 13:56

1

Истината е, че в България наистина има опасни терористи: те са БКП/БСП и трябва час по-скоро да бъдат отстранени от територията на страната.

Батката

2018.12.12 | 15:31

2

Айде отстранявай! Почвай!

Добави коментар

Водещи новини