Севернокорейци отбелязват 70 - ия рожден ден на покойния лидер Ким Чен Ир

  • 16 февруари 2012 09:29

  • 2299
  • 0
Севернокорейци отбелязват 70 - ия рожден ден на покойния лидер Ким Чен Ир
©

Два месеца след смъртта на Ким Чен-ир, севернокорейците отбелязват днес 70-ия му рожден ден и почитат дългогодишния си лидер като могъщ, но великодушен баща на нацията, обещавайки преданост към сина му и негов наследник Ким Чен Ун, предаде АП.

Много севернокорейци се поклониха и положиха цветя, сред които "кимченирски" червени бегонии, пред портрет на Ким Чен Ир на сградата на Централната библиотека на площад "Ким Ир-сен" в столицата Пхенян. Сред тях бе и Пак Вон Чхол, който се представи като "войник и последовател" на Ким. "Ще посветя всичко за изграждането на влиятелна и просперираща страна", при управлението на сина на Ким Чен Ир, Ким Чен Ун, заяви Пак.

Проявите на почит към Ким Чен Ир се увеличиха през последните седмици, но отбелязването на рождения му ден преминава в сянката на кончината на севернокорейския лидер, който почина на 17 декември от инфаркт. Композитори написаха нови оди в памет на Ким Чен Ир, а скулптори изваяха в планинските склонове лозунги в негова чест. Рождения му ден бе преименуван на "Деня на блестящата звезда", а тази седмица покойникът получи и ново звание: генералисимус. Плакати и знамена по случай "Деня на блестящата звезда" красят сгради и тротоари. Жени облякоха традиционни корейски дрехи в цветовете на дъгата за специални концерти и изложби в чест на Ким Чен Ир.

Огромен военен парад премина днес по улиците на Пхенян по случай 70-я рожден на Ким Чен Ир, предаде АФП. Той цели да покаже верността на трите рода войски към сина на Ким Чен Ир, Ким Чен Ун, който наследи баща си.

Последвайте канала на

БТА
2299 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини