Индонезия е готова да изпрати мироопазващи сили в ивицата Газа

  • 01 юни 2024 13:15

  • 304
  • 1
Индонезия е готова да изпрати мироопазващи сили в ивицата Газа
© pixabay

Избраният за президент на Индонезия Прабово Субианто заяви днес, че страната му има желание да изпрати мироопазващи сили в ивицата Газа, ако е необходимо, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2668

В реч пред водещата азиатска конференция в областта на сигурността „Диалог Шангри-Ла“ в Сингапур Прабово каза, че предложението на американския президент Джо Байдън в три стъпки за спиране на огъня в Газа е крачка е правилната посока.

„Ако е необходимо и бъде поискано от ООН, ние сме подготвени да допринесем със значителни мироопазващи сили, за да поддържаме и наблюдаваме това предстоящо спиране на огъня, както и да осигурим опазване и сигурност на всички участници и всички страни“, посочи Прабово.

Седемдесет и две годишният бивш генерал от специалните части, който досега бе министър на отбраната на Индонезия, ще встъпи в длъжност през октомври като президент на най-многолюдната мюсюлманската страна.

Той каза, че президентът Джоко Видодо му е възложил да обяви, че Индонезия също така е готова „да евакуира, приеме и да окаже медицинска помощ на до 1000 пациенти“ от Газа.

Индонезийската болница в Газа, която се управляваше от индонезийска неправителствена организация, беше затворена през ноември в разгара на сраженията, припомня Ройтерс.

Прабово каза, че е необходимо цялостно разследване на хуманитарната катастрофа в района на град Рафах в ивицата Газа, както и „справедливо решение“ на ситуацията в Палестина, пише БТА.

Урсула фон дер Лайен приветства реалистичната израелска пътна карта за прекратяване на огъня в Газа

„А това означава не само правото на Израел да съществува, но и правото на палестинския народ да има своя собствена родина, своя собствена държава, която да живее в мир“, подчерта той.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
304 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.01 | 23:05

1
❤️Здравейте) Казвам се Джулия, на 23 години съм) Амбициозен 18+ еро модел) Харесва ми да правя голи снимки) Моля, оценете снимките ми ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини