Световната програма по прехраната към ООН: Правителствата намаляват помощта, а нуждаещите се стават все повече

  • 13 септември 2023 14:23

  • 1030
  • 1
Световната програма по прехраната към ООН: Правителствата намаляват помощта, а нуждаещите се стават все повече
© Getty (архив)

Световната програма по прехраната (СПП) към ООН днес предупреди, че съкращаването на хуманитарното финансиране от страна на правителствата я принуждава драстично да намалява хранителната помощ за най-гладуващите хора по света, като всяко орязване с 1% на помощта обрича 400 000 души на гладна смърт, предаде АП, цитирана от БТА.


От службата към световната организация казаха, че тазгодишното недофинансиране с над 60% е най-значителното в 60-годишната история на СПП и е първият случай, когато базираната в Рим служба се сблъсква с намаляване на вноските на фона на растящ брой нуждаещи се.

В резултат на това СПП е била принудена да намали хранителната помощ в почти половината от своите операции, включително в тежко засегнати места като Афганистан, Сирия, Сомалия и Хаити. Службата предупреди, че в резултат на това има опасност през следващата година броят на гладуващите да се увеличи с 24 милиона души.

Изпълнителният директор на СПП Синди Маккейн каза, че на фона на рекордните нива на глад правителствата трябва да увеличават помощта, а не да я намаляват.

"Ако не получим подкрепата, от която се нуждаем, за да предотвратим влошаване на катастрофата, светът без съмнение ще стане свидетел на още конфликти, още размирици и още глад", каза тя. "Ще разпалим пламъците на глобалната нестабилност, ако не работим бързо, за да угасим пожара", добави тя.

СПП предупреди, че ако тенденцията продължи, ще бъде предизвикан "цикъл на обреченост, при който СПП е принудена да спасява само умиращите от глад за сметка на гладуващите".

ООН: Със 122 милиона души се е увеличил броят на гладуващите хора в света

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1030 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Savana

2023.09.13 | 20:00

1
И без това са замислил да унищожат повече от половината население на Земята!

Добави коментар

Водещи новини