Докладът
Изданието на доклада от 2023 г. разкрива, че между 691 и 783 милиона души са били изправени пред глад през 2022 г., със среден диапазон от 735 милиона. Това представлява увеличение от 122 милиона души в сравнение с 2019 г., преди пандемията от COVID-19.
Нови доказателства: урбанизацията води до промени в хранително-вкусовите системи
Отвъд глада
Със 122 милиона души се е увеличил броят на хората в света, изправени пред глад, от 2019 г. насам поради пандемията и многобройните метеорологични шокове и конфликти, включително войната в Украйна, според най-новия доклад "Състояние на продоволствената сигурност и храненето в света" (SOFI), публикуван съвместно от пет специализирани агенции на ООН, предаде БТА.
Въпреки че броят на гладуващите в световен мащаб е останал без промяна между 2021 г. и 2022 г., има много места в света, изправени пред задълбочаващи се хранителни кризи. Напредък в намаляването на глада се наблюдава в Азия и Латинска Америка, но гладът все още нараства в Западна Азия, Карибите и във всички подрегиони на Африка през 2022 г. Африка остава най-засегнатият регион, като един на всеки пет души на континента е бил изправен пред глад, или над два пъти повече от средното за света.
Докладът препоръчва, че за ефективно насърчаване на продоволствената сигурност и изхранването, политическите интервенции, действия и инвестиции трябва да се ръководят от всеобхватно разбиране на сложната и променяща се връзка между селски и градски райони и хранително-вкусовите системи.
Докладът също така разглежда повишената урбанизация като "мегатренд", засягащ това как и какво ядат хората. Тъй като почти седем от всеки десет души се очаква да живеят в градове до 2050 г., правителствата и други институции, работещи за справяне с глада, продоволствената несигурност и недохранването, трябва да се стремят да разберат тези тенденции на урбанизация и да ги вземат под внимание при изготвянето на своите политики.
За първи път това развитие е документирано систематично в единадесет държави. Докладът илюстрира, че покупките на храна са значителни не само сред градските домакинства, но и в селско-градската среда, включително за хората, които живеят далеч от градските центрове. Новите констатации показват и как потреблението на силно преработени храни също се увеличава в крайградските и селските райони на някои страни.
За съжаление, се запазват неравенствата от териториална гледна точка - продоволствената несигурност засяга повече хората, живеещи в селските райони. Умерената или тежка продоволствена несигурност е засегнала 33 на сто от възрастните, живеещи в селските райони, и 26 на сто в градските зони.
Междувременно възможностите на хората за достъп до здравословен начин на хранене се е влошил в целия свят: повече от 3,1 милиарда души в света - или 42 на сто - не са били в състояние да си позволят здравословна диета през 2021 г. Това представлява общо увеличение от 134 милиона души в сравнение с 2019 г.
Милиони деца под петгодишна възраст продължават да страдат от недохранване: през 2022 г. 148 милиона деца под петгодишна възраст (22,3 на сто) са изостанали в растежа, 45 милиона (6,8 на сто) са били с тегло под нормалното, а 37 милиона (5,6 на сто) - с наднормено тегло.
Наблюдава се напредък при децата, се хранят само чрез кърмене, като 48 процента от бебетата под 6-месечна възраст се възползват от тази практика, което е близо до целта за 2025 г. Въпреки това ще са необходими по-съгласувани усилия за постигане на целите за борба с недохранването до 2030 година.
Недохранването на децата също показва специфики според това дали те живеят в градове или села: разпространението на забавянето на растежа при децата е по-високо в селските райони (35,8 на сто), отколкото в градските (22,4 на сто). Отслабването е по-разпространено в селските райони (10,5 на сто), отколкото в градските (7,7 на сто), докато наднорменото тегло е малко по-разпространено в градските райони (5,4 на сто) в сравнение със селските (3,5 на сто).
По-специално, простата концепция за разделение между селските и градските райони вече не е достатъчна, за да се разберат начините, по които урбанизацията оформя хранително-вкусовите системи. Необходима е по-сложна концепция за връзката "селско-градско", като се имат предвид както степента на свързаност, която хората имат, така и видовете връзки, които съществуват между градските и селските райони.
Ръководителите на петте агенции на ООН пишат в предговора на доклада, че според прогнозите почти 600 милиона души все още ще бъдат изправени пред глад през 2030 г., а основните двигатели на продоволствената несигурност и недохранването са нашето "ново нормално".
Ситуацията с продоволствената сигурност и изхранването остава мрачна през 2022 г. Докладът установява, че приблизително 29,6 процента от световното население, което се равнява на 2,4 милиарда души, не е имало постоянен достъп до храна, измерено чрез разпространението на умерена или тежка продоволствена несигурност. Сред тях около 900 милиона души са били изправени пред сериозна продоволствена несигурност.
Тазгодишната тема е в съответствие с "Новия дневен ред за градовете" на Общото събрание на ООН и ще допълва и насочва дискусиите на политическия форум на високо равнище през 2023 г. – най-вече относно устойчивите градове и общности и особено по време на тридневния министерски формат на форума, който ще се проведе от 17 до 19 юли 2023 г. и в навечерието на Срещата на върха за целите за устойчиво развитие през септември.
"Има региони, които са напът да постигнат някои цели в областта на храненето до 2030 г., но като цяло се нуждаем от интензивни и незабавни глобални усилия за спасяване наЦелите за ус тойчиво развитие. Трябва да изградим устойчивост срещу кризите и сътресенията, които водят до продоволствената несигурност – от конфликтите до климата", каза генералният секретар на ООН Антониу Гутериш чрез видеосъобщение по време на представянето на доклада в централата на ООН в Ню Йорк.
"Състоянието на продоволствената сигурност и храненето в света" е годишен доклад, който от 1999 г. наблюдава и анализира напредъка на света към прекратяване на глада, постигане на продоволствена сигурност и подобряване на храненето. Той също така предоставя задълбочен анализ на ключовите предизвикателства за постигането на тези цели в контекста на Програмата до 2030 г. за устойчиво развитие. Докладът е насочен към широка аудитория, включително политици, международни организации, академични институции и широката общественост.
Ако тенденциите се запазят, целта за устойчиво развитие, насочена към елиминиране на глада до 2030 г., няма да бъде постигната, предупреждават Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО), Международният фонд за развитие на селското стопанство (IFAD), Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ), Световната здравна организация (СЗО) и Световната продоволствена програма (WFP).
)