Байдън-Мохамед бин Салман....тоягата, моркова и иранската сянка

  • 22 ноември 2022 13:21

  • 648
  • 0
Байдън-Мохамед бин Салман....тоягата, моркова и иранската сянка
© pixabay, уикипедия

Анализ за novini.bg на проф. Владимир Чуков, известен арабист, университетски преподавател и учен в областта на политиката на Близкия Изток и исляма.

 Ако използваме известната фраза на крупието, анонсираща края на залагането на рулетката Rien ne va plus, ще кажем, че именно американско-саудитските отношения са стигнали до тази фаза на развитие. След /относително/ добрите изборни резултати за демократите на 2 ноември, сякаш от Вашингтон идват сигнали за втвърдяване на позициите към лидера на държавата, която в момента е най-големият световен износител на нефт. Намаляването на продукцията на черното злато от ОПЕК, само месец преди частичните избори в САЩ се възприе твърде болезнено от управляващите демократи в САЩ и лично от Байдън.

Чуха се гласове, обвиняващи Мохамед бин Салман, че участва в изборите на страната на републиканците.

Резултатите обаче не оправдаха усилията на младия принц.

Веднага след 2 ноември се чуха гласове за разчистване на сметките. Законодатели от Демократическата партия заговориха отново за придвижване напред на законопроекта, насочен срещу картелите, в това число и ОПЕК, наречен NOPEC. Справедливо наблюдатели считат, че той директно е насочен срещу Саудитска Арабия. От авторитетния сайт Tactical Report са на мнение, че

отношенията между Байдън и бин Салман са стигнали точка на необратимост.

За пръв път на значим международен форум, какъвто беше на организацията Г-20 в Бали, Индонезия, лидерите на двете държави не се срещнаха. В същото време младият саудитски лидер продължи пътя си към Южна Корея, където подписа мега сделки за десетки милиони долари. В тази светлина наблюдатели отбелязват, „забавянето“ на посещението на китайския президент Си Дзинпин в Рияд. Визита, която е анонсирана от повече от година. Говори се, че отлагането /но не и анулирането/ на посещението от саудитска страна е тактическо, следящо развитието на отношенията със САЩ. В Саудитска Арабия са наясно, че подобен икономически, ясен политически демарш, ще се приеме твърде болезнено от американската администрация.

 В същото време преди 10 дни министърът на петрола на кралството и брат на настоящия престолонаследник Абделазиз бин Салман заговори за „условия“ за повишаването на производството на световните нефтени борси. Той постави 3 условия, които логично имаха икономически характер. Експерти отбелязаха, че е важен диспозитива на подобно изказване, а не неговата аргументация. За намаляването на производството преди месец бяха посочени отново единствено икономически доводи.

 В същото време вчера Държавният департамент е изпратил публично разпространен мейл до Министерството на правосъдието, че „Мохамед бин Салман се ползва с имунитет пред американски съдилища, "на базата на прилагането на добре познатите и действащи принципи на международното право“. Преди около месец той бе назначен за министър-председател на своята държава от баща си-крал Салман. Подобен акт е безпрецедентен в историята на кралството. Именно това становище на Белия дом очакваше бин Салман преди повече от месец. Тогава съдията от Вашингтонския окръжен съд отклони жалбата на саудитски опозиционер към Мохамед бин Салман за организиране на неговото убийство, но не на базата на съществуващ имунитет.

В същото време жалбата от годеницата на Джамал Хашоги стои депозирана в същия съд и казусът се повтаря.

Магистратът отправи въпрос към Белия дом два пъти по въпроса с имунитета. В началото на октомври администрацията на Байдън не изрази становище по жалбата и вероятно реакцията на младия саудитски премиер беше намаляването на нефтеното производство и респективно повишаване на цените на горивата.

Стъпката назад, която прави Байдън може да се възприема като „морков“ към младия принц-иредентист. Сега трябва да се изчака реакцията на последния, който преди две седмици имаше интересна среща със своя учител по политика, а именно настоящия президент на ОАЕ Мохамед бин Зайед. Според медийни публикации емиратският лидер е заявил категорично, че не е съгласен с намаляването на производството на ОПЕК. Сключването на сделка на Абу Даби с Вашингтон за възобновяема енергия на стойност повече от 100 млрд. долара беше ясен сигнал и натиск върху Мохамед бин Салман да направи своята отстъпка в битката срещу Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в.

Мохамед бин Зайед е истинският наставник на своя саудитски съименик в политиката. Още не са излезли окончателните резултати от изборите в САЩ, а е видно, че той дава назад. Емиратският президент е изключително предвидлив. Той вече гледа изборите в САЩ през 2024 г. и очевидно не залага на Тръмп. На него му е ясно, че големият опонент в региона не е Байдън, а шиитски Иран.

Близкоизточни медии, близки до Иран, публикуваха поредица от документи за създаването на саудитско-емиратски-бахрейнски танк-танкове, чиято дейност да е насочена към иранската младеж и към подпомагане на иранската опозиция . В арабски вестник беше публикуван материал с цитат от Мохамед бин Салман от 3 май 2017 г. Тогава последният е втори престолонаследник. Цитатът дори е изведен като мото на обвиненията за саудитска намеса в настоящите бунтове в Иран. Без да е посочен източника, се цитира следната мисъл на настоящия силен човек в Рияд: „Няма да чакаме битката да се пренесе в Саудитска Арабия. Ще работим това да стане при тях, в Иран, а не в Саудитска Арабия.“ Иранските анализатори отбелязват, че тогава това е било възможно и очаквано от саудитските кралски кръгове като последствие на екзекуцията на авторитетния саудитски шиитски проповедник аятолах Нимр Нимър. Последният се възприемаше в Иран като лидер на значимото шиитско малцинство в съседното арабско кралство, което винаги е гледало с недоверие на едноверците сунити. Същите чувства изпитват и саудитските сунити към своите съграждани от конкурентната деноминация, възприемайки ги като пета колона на Ислямската република. В Иран приеха много болезнено убийството на този шиитски авторитет на 2 януари 2016 г. заедно със задържани терористи от Ал Кайда. Тази колективна екзекуция се разчете като приравняването на шиизма в Саудитска Арабия с тероризма на Ал Кайда. На следващия ден „недоволни“ иранци излязоха на улиците на Техеран, нападнаха и подпалиха саудитското посолство.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
648 0

Свързани новини

Водещи новини