Председателят на Кнесета направи обръщение пред германския парламент за Деня на Холокоста

  • 27 януари 2022 19:58

  • 352
  • 0
Председателят на Кнесета направи обръщение пред германския парламент за Деня на Холокоста
© Getty

Председателят на израелския парламент (Кнесет) Мики Леви направи днес обръщение пред германския парламент, в което припомни престъпленията от нацистката епоха и призова за защита на демокрацията, предаде ДПА.

"Това е място, където човечеството разшири пределите на злото, място, където загубата на ценности превърна една демократична рамка в расистка и дискриминационна тирания", каза Леви пред Бундестага по случай Международния ден в памет на жертвите на Холокоста.

"Затова именно тук, между стените на тази сграда, които стоят като мълчаливи свидетели от камък и стомана, ние отново научаваме колко крехка е демокрацията и още веднъж си напомняме за нашето задължение да я браним", заяви той.

Мики Леви говори в присъствието на германския канцлер Олаф Шолц и президента Франк-Валтер Щайнмайер, в Бундестага, заседаващ в сградата на Райхстага, където се е помещавал парламентът на Германия в началото на нацистката епоха.

Леви се просълзи, докато произнасяше еврейската молитва за мъртвите, след което германските депутати аплодираха речта му няколко минути.

Преди това оцелялата от Холокоста Инге Ауербахер направи обръщение пред Бундестага, в което призова Германия да се противопостави на антисемитизма. "За съжаление, този тумор отново надига глава, а омразата към евреите става широко разпространена в много страни, в Германия също", каза тя.

Международният ден в памет на жертвите на Холокоста се отбелязва на 27 януари - датата, на която през 1945 ч. Червената армия освобождава нацисткия концентрационен лагер Аушвиц в окупирана Полша.

Европейският парламент ще отбележи Международния ден в памет на жертвите на Холокоста

352 0

Свързани новини

Водещи новини