"Ню Йорк таймс": НАТО и Русия разговаряха откровено, но засега се разминават

  • 13 януари 2022 09:23

  • 458
  • 0
"Ню Йорк таймс": НАТО и Русия разговаряха откровено, но засега се разминават
© Getty (архив)

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди след края на преговорите между алианса и Русия за "реален риск от конфликт", пише "Гардиън" за вчерашната среща НАТО - Русия в Брюксел.

Изданието отбелязва, че според Москва отношенията с алианса са на "критично ниско равнище" без "никакъв позитивен дневен ред". Според "Гардиън" вчерашната среща в Брюксел е приключила без никакви признаци за напредък по въпроса за уреждането на кризата около Украйна. Вестникът цитира и бившия украински министър на отбраната Андрий Загороднюк, който заявява в интервю за "Гардиън", че изглежда вече неизбежно ще има руска операция срещу Украйна, щом приключат тазседмичните дипломатически преговори със САЩ, НАТО и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). По думите му е "много малко вероятно" Кремъл да предприеме "мащабна инвазия" в Украйна, като по-скоро ще започне хибридна война. Тя според Загороднюк може да включва кибератаки, нападения срещу критична инфраструктура като енергийни обекти и масирана информационна кампания.

Руските войски участват в погранични учения на фона на рестарт на преговорите за Украйна, пише "Индипендънт". Изданието отбелязва, че през вчерашния решаващ ден от преговорите с НАТО за намаляване на напрежението на фона на сериозно безпокойство от заплахите за конфликт руските сили са провели учения по границата с Украйна. Вестникът допълва, че на това обстоятелство се е спряла в изказването си вчера в Брюксел и заместник-държавният секретар на САЩ Уенди Шърман, която ръководи американската делегация на преговорите. "Това сплашване ли е?", попита тя.

"Индипендънт" отбелязва и факта, че на днешния последен кръг от тазседмичните дипломатически преговори, а именно в рамките на ОССЕ, в рамките на който руските и украинските представители ще разговарят пряко помежду си, ще присъстват и Швеция и Финландия, две страни, за които Москва заяви, че също не иска да влизат в НАТО.

"Сериозни различия около Украйна помрачиха преговори с голям залог между НАТО и Русия", е коментарът за вчерашната среща на "Вашингтон пост".

Руски медии: Напрежение и взаимно недоверие има в преговорите между Москва и Запада

Изданието посочва, че е малко вероятно НАТО да се съгласи с исканията на Русия тя да определя кой да се присъединява към алианса, затова най-добрият сценарий според експерти, цитирани от вестника, е двете страни просто да продължат да разговарят.

"Вашингтон пост" допълва, че макар правителството на президента Джо Байдън, подобно на НАТО и Евросъюза, да е обещало сериозни икономически последствия за Русия, ако нахлуе в Украйна, включително мерки за отрязване на достъпа на Москва до международната финансова система, според американските официални представители няма никакви признаци руският президент Владимир Путин да изтегля войските си от границата.

НАТО и Русия разговаряха откровено, но засега се разминават, отбелязва в заглавие "Ню Йорк таймс". Четири часа на сериозни и откровени обсъждания между Русия и 30-членния алианс оставиха без отговор въпроса дали Путин ще избере дипломацията или войната, коментира вестникът. Изданието все пак посочва, че в изказването си след вчерашната среща руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко е загатнал, че Русия засега не затваря вратата за дипломацията, въпреки че не се е ангажирала с нови преговори.

"Русия и НАТО не успяха да изгладят различията си на преговорите за Украйна", пише в заглавие "Уолстрийт джърнъл" и коментира, че първите от 2019 г. обсъждания между Москва и алианса са се състояли в условията на песимизъм за бързо уреждане на кризата.

"НАТО предлага на Русия още преговори за контрола във въоръжаването", пише "Файненшъл таймс".

Изданието отбелязва, че алиансът е отхвърлил искането на Москва за забрана върху военната му активност в страните, присъединили се към него след края на Студената война, но е "готов за нова среща".

Валери Зайцев
458 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини