Руски медии: Напрежение и взаимно недоверие има в преговорите между Москва и Запада

  • 13 януари 2022 08:54

  • 323
  • 0
Руски медии: Напрежение и взаимно недоверие има в преговорите между Москва и Запада
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Русия издейства от САЩ и НАТО важни отстъпки, но не и по ключовите въпроси, пише руският в. "Комерсант" по повод започналите тази седмица преговори по сигурността между Москва и Запада. Днес темата ще се дискутира и в Постоянния съвет на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

САЩ и европейските им съюзници заявиха, че са готови за насрещни стъпки към Русия по редица въпроси, които дълги години отказваха дори да обсъдят. Такъв е резултатът от многодневния дипломатически маратон на ниво Русия-САЩ и Русия-НАТО. Западът е готов да обсъди с Русия по-специално ограничения върху разполагането на ракети, свиване на мащаба на военните учения, подновяване на контактите по линия на военните.

Същевременно НАТО, обещала членство на Украйна и Грузия, не смята да се откаже от политиката на "отворени врати", нито да изтегли своите сили и инфраструктура на позициите от 1997 г., както настоява Москва. Ситуацията остава засега напрегната и непредсказуема, пояснява "Комерсант".

Западът предлага на Русия веднага да започнат мерки за деескалация - усъвършенстване на механизмите за предотвратяване на опасни инциденти, отдалечаване на ученията от допирната линия между Русия и НАТО. За целта обаче "трябва най-малкото да се фиксира в неизменен вид тази допирна линия", цитира "Росийская газета" коментар на руския заместник-министър на външните работи Александър Грушко. При това според него е "абсолютно неприемливо" Москва "да изтегли всичките си въоръжения отвъд Урал".

Руски топдипломат: Разширяването на НАТО крие неприемливи за страната ни рискове

НАТО разглежда Русия като главен противник, отбеляза Грушко. Русия обаче е категорично против този подход, изтъква "Московский комсомолец".

Грушко подчерта, че НАТО и Русия нямат никакъв общ позитивен дневен ред, а на всяко възпиране и сплашване Москва е готова да отвърне с контравъзпиране и контрасплашване. По думите му двете страни не са успели да договорят алгоритъм на действията заради фундаментални разлики във вижданията за европейската сигурност, съобщава "Новая газета".

Преговорите не донесоха на Украйна гаранции за бъдещо членство в НАТО, въпросът за мирно уреждане в сепаратисткия Донбас остана висящ - "явната позиция на НАТО е да протака нещата, да забавя диалога, а това противоречи на позицията на Русия". Това протакане може да изостри ситуациите в диалога Русия-НАТО и в Донбас, заявява украинският политолог Андрий Золотарьов, цитиран в "Известия".

Сенатът на САЩ публикува проект за санкции, в случай че Русия нахлуе в Украйна. Предвижда се да бъде забранено влизането в Съединените щати и замразяването на американските активи на руския президент Владимир Путин, на премиера, външния министър и министъра на отбраната на Русия, също и на командващите различни видове въоръжени сили и други лица, които Белият дом сметне за замесени в "агресия срещу Украйна". Проектът включва санкции срещу руски банки, газопровода "Северен поток-2" и други. Американски ведомства и разузнавателни служби ще трябва да публикуват подробен доклад за имуществото на Путин, на неговите роднини и приближените му бизнесмени, разказва изданието "Медуза".

Тези санкции може да оскъпят природния газ, да нарушат търговските и инвестиционните връзки на Европа с Русия, предупреждава "Известия". Ако САЩ приемат закон за такива санкции, с подобна подкрепа Вашингтон може да тласне Украйна да започне агресия в Донбас, предполага руският сенатор Алексей Пушков, чиито думи поместват "Газета" и "Свободная преса".

Западът отказа да обсъжда въпроса за членство на Украйна в НАТО и съкращения на американските войски в новите членки на алианса, но САЩ и НАТО изглежда са готови да търсят договаряне по третото искане на Русия - за неразполагане на ударни системи в Европа. Преговорите обаче може да траят дълго и още не се знае нищо за бъдещите ответни искания на Запада към Русия, посочва "Комсомолская правда".

"Никой никому не вярва, никой не разчита на една лека разходка и бърз успех", обобщава "Взгляд".

"Всеки геополитически играч подозира своя конкурент, че е готов да се възползва от сегашната му икономическа нестабилност или слабост, за да реши териториални проблеми, да подреди другояче фигурките по картата, да получи стратегическо предимство. КОВИД и предизвиканият от него икономически колапс само засилиха фундаменталното недоверие у онези, които мислят за военни бази и разполагане на ракети", констатира "Независимая газета".

Последвайте канала на

Novini.bg
323 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини