Сергей Лавров: Разговорите със САЩ по сигурността ще започнат след новогодишните празници

  • 27 декември 2021 15:01

  • 2073
  • 3
Сергей Лавров: Разговорите със  САЩ по сигурността ще започнат след новогодишните празници
© Getty (архив)

Разговорите между Русия и САЩ по настояването на Москва за западни гаранции, изключващи разширяване на НАТО с Украйна, ще започнат веднага след новогодишните празници, обяви днес руският външен министър Сергей ЛавровСергей ЛавровСергей Викторович Лавров е руски дипломат, като от 2004 година е министър на външните работи, предадоха световните агенции.

Основната работа по преговорите ще свършим със САЩ и това ще стане веднага след края на новогодишните празници, посочи Лавров в днешно интервю.

В Русия празничният период за Нова година ще трае 10 дни - до 9 януари, отбелязва Асошиейтед прес. Първият работен ден в Русия ще е на 10 януари.

Лавров каза, че в разговорите със САЩ идния месец ще участват руски дипломати и военни. Интервюто на Лавров беше излъчено на живо на сайта на външното министерство.

"Хореографията" на обявените от ЕС политическите принципи по отношение на Русия напомня на политическа Кама Сутра, до момента те се основават на пет точки от програмата на бившата ръководителка на европейската дипломация Федерика Могерини", каза в интервюто си за ЮТюб канала "Соловьов лайв" руският външен министър.

В ексклузивното интервю Лавров каза, че Русия има сериозни съмнения, че нейното настояване НАТО да не се разширява на Изток няма да бъде пренебрегнато.

"Позицията, която заемат Западът и НАТО по отношение на Украйна, е наглост", заяви Лавров.

"Това е наглост - да излизаш с тези позиции, които сега заемат Западът и НАТО. Подстрекават ги от балтийските републики, поляците и украинците, това е съвсем очевидно", каза Лавров.

Руският външен министър каза още, че след разпадането на СССР западните държави не са оправдали доверието на Русия и не може да се вярва на думите им.

Лавров каза, че всичко в отношенията на Русия със Запада в периода на изчезване на СССР и изграждането на нови отношения, за което президентът Владимир Путин многократно е говорил, разбира се е било безпрецедентно високо равнище на доверие, равнище на желание да сме приятели, да станем почти съюзници. "Но всичко това, отлично разбираме, беше грешка", подчерта Лавров. "Не може да се вярва на думите на тези хора", отбеляза още той.

Руският дипломат номер едно изтъкна, че Москва ще намери отговор, ако Западът засили санкциите, но разчита на благоразумието на западните партньори.

"Не мога да гарантирам за тези безумци, които тласкат западните държави именно в тази посока. Засега не виждам такива хора да са на власт на Запад. Но не мога да разчитам на безумците, които се опитват да настройват по този начин жителите на балтийските републики, украинците и поляците. Убеден съм, че дори този фантастичен, според мен, сценарий да се материализира, ще намерим отговор", каза Лавров.

"Североатлантическият съюз е геополитически проект за усвояване на територия след разпадането на СССР и Организацията на Варшавския договор", посочи Лавров в интервюто си.

Лавров: В очакване сме на всякакви провокации от НАТО

"Сега НАТО е чисто геополитически проект за усвояване на територия, която се оказа безстопанствена след изчезването на Варшавския договор и след разпадането на Съветския съюз. Точно с това се занимават", каза руският външен министър.

Лавров заяви, че не е задължително споразумението за гаранции за сигурност със Северноатлантическия алианс да се подготви в Съвета Русия-НАТО. Според него преговарящ ще бъде не генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който като цяло е главен административен ръководител на секретариата на Северноатлантическия алианс, а ключовите членове на блока, преди всичко САЩ

Последвайте канала на

Валери Зайцев
2073 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2021.12.27 | 18:46

2
САЩ не трябва да разговарят със терористи.
Димитрова

2021.12.27 | 21:01

3
Че другите какви са?
Блядове и кравари

2021.12.27 | 16:27

1
И едните,и другите,сте такива г...а миризливи

Добави коментар

Водещи новини