Русия закрива постоянното си представителство в НАТО

  • 18 октомври 2021 15:20

  • 1399
  • 2
Русия закрива постоянното си представителство в НАТО
© gettyimages

От първи ноември Русия закрива постоянното си представителство в НАТО, както и представителството на Алианса в Москва, съобщи на пресконференция руският министър на външните работи Сергей ЛавровСергей ЛавровСергей Викторович Лавров е руски дипломат, като от 2004 година е министър на външните работи, съобщи БТА.

По думите му НАТО няма интерес от равноправен диалог и съвместна работа с Русия.

Русия към НАТО: Купете си исторически книги

"В резултат на целенасочените стъпки от страна на НАТО липсват необходимите условия за елементарна дипломатическа дейност. В отговор на действията на НАТО преустановяваме работата на постоянното си представителство в НАТО, включително и работата на главния представител, най-вероятно от 1 ноември или няколко дни по-късно", изтъкна Лавров.


Лавров обяви, че служителите на военното представителство на НАТО в Москва ще бъдат лишени от акредитация от 1 ноември и че при нужда НАТО ще може да контактува с Русия чрез посолството й в Брюксел.

Руският първи дипломат съобщи още, че се слага край на дейността на информационното бюро на НАТО. Алиансът определя мисията на това бюро като средство за улесняване и подобряване на взаимното опознаване и разбиране.

В началото на октомври НАТО обяви, че отнема акредитацията на 8 членове на руската мисия в Брюксел, обвинени, че са необявени "агенти на руското разузнаване". Освен това беше казано, че Русия е виновна за увеличаване на "злонамерената си дейност" в Европа, според генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг.

През март 2018 г. Организацията на североатлантическия договор реши да отнеме акредитациите на 7 членове на руската мисия и да ги изгони от Белгия след отравянето в Обединеното кралство на бившия руски разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му.

Тогава броят на акредитациите в мисията на Русия в НАТО беше намален от 30 на 20. На 7 октомври 2021 г. този брой беше допълнително намален до десет.

Мая Йорданова
1399 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Анонимен

2021.10.18 | 16:06

1
Ами сега какво ще прави нашият НАТОвец товарищ Румен Радев ?
007

2021.10.18 | 17:10

2
Ще му ядете ...

Добави коментар

Водещи новини