Европа застарява: До 2050 г. повече от 1/3 от населението ще бъде над 60 години

  • 01 декември 2021 06:46

  • 728
  • 7
Европа застарява: До 2050 г. повече от 1/3 от населението ще бъде над 60 години
© Getty Images (архив)

Европа застарява - до 2050 г. повече от една трета от населението на континента ще бъде над 60 години. Това изправя отделните хора и обществата пред предизвикателства и възможности. Това е посочено в описанието на една от сесиите от предварителната програма на двудневната министерска конференция по демографската устойчивост на тема "Да изградим демографското бъдеще на Европа: Пътища за обществата за просперитет в свят на бърза демографска промяна", която ще се състои днес и утре в София.

Президентът Румен Радев ще открие форума, който ще се състои под негов патронаж. В конференцията ще участва заместник-генералният секретар на ООН и изпълнителен директор на Фонда на ООН за населението Наталия Канем, която е на посещение у нас. Форумът се организира по съвместна инициатива на Министерството на външните работи, Министерството на труда и социалната политика и Регионалния офис за Източна Европа и Централна Азия на Фонда на ООН за населението.

Румен Радев обсъди със зам.-генералния секретар на ООН демографската криза у нас

За да се реализира потенциалът на по-възрастните хора, се изискват добре обмислени, навременни и превантивни мерки, така че бъдещите поколения да могат да прегърнат късните години на живота като време за развитие и себеутвърждаване, и активно да участват и допринасят в различни сфери на обществото, пише още в анонса на сесията, която ще посочи успешните инициативи за отговор и управление на застаряването. Ще бъдат обсъдени нови начини за създаване на общества за всички възрасти, които насърчават включването на възрастни хора и помагат на страните да осъзнаят ползите от високата продължителност на живот.

Необходим е подход към застаряването, базиран на човешките права, трябва да се вслушаме в гласа на по-възрастните и да отговорим на техните нужди и предпочитания, така че хората да остаряват в добро здраве, активно и с достойнство, смятат експертите.Сесията ще разгледа по-малко изследваните и по-рядко прилаганите възможности, които едно застаряващо общество предлага, както и обещаващи политически подходи по отношение на остаряване в добро здраве, активно и с достойнство. Ще се търси отговор на въпроса какви политически мерки са достъпни.

Темите на конференцията не се ограничават само с това. Засегнати са още редица други като интегрирането и задържането на младите хора, създаване на благоприятна среда за семействата, равенството между половете и неговите практически ефекти върху обществото, взаимодействието между демокрация и демография, както и редица други аспекти на устойчивото демографско развитие в континента, отбелязва БТА.

22% от населението в страната е на възраст 65+ години

Събитието ще се проведе в хибриден формат. В него ще участват държавни и правителствени ръководители, министри, представители на гражданското общество, частния сектор, академичните среди и международната общност. Конференцията ще осигури платформа за обмен на опит, практики и съвети, позволяващи на държавите да оползотворят потенциалните възможности, произтичащи от демографските промени.

Експерти ще представят пред какви предизвикателства и възможности са изправени страните при посрещането на демографските промени, с оглед намаляването на неравенствата, осигуряване на устойчив растеж, подсилване на човешкия капитал и разширяването на възможностите за всички.

Правителствени представители и известни лидери и експерти ще изследват взаимодействието между демокрация и демография, и ще дискутират как демографските промени могат да бъда възможност демокрациите да станат по-силни и по-включващи.

Владимир Василев
728 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
gogo

2021.12.01 | 07:02

1
Dran,dran,dran.....ostavat samo darti komunisti...

2021.12.01 | 08:14

2
pusnete im corona
Краси

2021.12.01 | 08:32

3
От европа нищо не става само ни съсипаха държавата долни лекета
Рр

2021.12.01 | 08:37

4
Застарява.Нормално.Животът става материален и неморално. Факт!

2021.12.01 | 08:47

5
Става все по-скъпо и трудно да отглеждаш деца. Семейството се превръща в лукс.

2021.12.01 | 08:57

6
И кой ще остане дотогава?Набодоха се и...Спортисти падат от сърце,лекари умират.Деца увредени от експерименталните убийци Нищо не знаете глупави мои

2021.12.01 | 09:07

7
Нали светът бил пренаселен, това е част от "зелената сделка "по малко хора по малко вредни емисии

Добави коментар

Водещи новини