САЩ очакват отношенията с Германия да продължат да бъдат много близки и при новия кабинет

  • 25 ноември 2021 09:16

  • 383
  • 0
САЩ очакват отношенията с Германия да продължат да бъдат много близки и при новия кабинет
© Getty images (архив)

"САЩ очакват, че отношенията между тях и Германия ще продължат да бъдат много близки и ефективни", предаде ДПА, като цитира изявление на говорител на Държавния департамент.

"Надяваме се да работим с новото германско правителство по нашите цели за съживяване на трансатлантическото партньорство, засилване на сътрудничеството с нашите съюзници от НАТО и завишаване на амбицията ни относно нашите отношения с ЕС", каза говорителят.

Изявлението бе по повод това, че вчера Германската социалдемократическа партия (ГСДП), Зелените и Свободната демократическа партия (СДП) представиха общите линии на тяхното коалицинно споразумение, което полага основите на трипартийна управленческа коалиция в Германия. За последните години страната се управляваше от коалиции, съставени от двама партньори.

Преговорите за новото правителство на Германия са към своя край

Сега коалиционното споразумение ще бъде предложено за гласуване от партийните членове на конгреси на ГСДП и на СДП и по време на партиен вот на Зелените.

Социалдемократът Олаф Шолц (на снимката), който ще оглави новото правителство, се очаква да бъде избран за канцлер от парламента в началото на идния месец, някъде около 8 декември.

В коалиционното споразумение се посочва, че трансатлантическото партньорство и приятелство със САЩ ще е централен стълб на международната дейност на новата коалиция. В договора се призовава и за обновяване и съживяване на трансатлантическите отношения със САЩ и с Канада, които новото правителство ще развива по европейски начин.

Валери Зайцев
383 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини