Вероятният нов канцлер на Германия призова за нови мерки в борбата с COVID-19

  • 11 ноември 2021 13:21

  • 1287
  • 2
 Вероятният нов канцлер на Германия призова за нови мерки в борбата с COVID-19
© Getty images (архив)

Германският социалдемократ Олаф Шолц, който е най-вероятният приемник на канцлера Ангела Меркел, заяви днес, че страната му трябва да приеме нови мерки за борба с разпространението на COVID-19, за да може да изкара зимата, предаде АФП, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32012


"Трябва да вземем много необходими мерки, за да изкараме зимата. Трябва да се предпазим от вируса през зимата. Вирусът е сред нас и заплашва здравето на гражданите", заяви Шолц.

Германските депутати дебатират върху нов законопроект, който предлага серия от мерки с оглед възпиране на четвъртата вълна на коронавирусната зараза.

Черен рекорд в Германия: Над 50 000 новозаразени с коронавирус за денонощие

Премиерът на Бавария Маркус Зьодер каза, че ниското ниво на ваксинация в Южна Германия е причина за бързото увеличаване на случаите на коронавирус. Той обаче отхвърли обвиненията, че политиците са действали прекалено късно и каза, че някои хора продължават да се държат безотговорно. Зьодер призова и за усилия в национален мащаб с цел борба срещу фалшивите ваксинационни сертификати.

Маркус Зьодер

Премиерът на най-населената германска провинция Северен Рейн-Вестфалия, Хендрик Вюст пък се обяви срещу въвеждане на задължителна ваксинация и каза, че всеки ден няколко хиляди хора продължават да се ваксинират с първа доза срещу коронавируса. Той добави, че не всеки, който досега не се е ваксинирал, е непременно голям антиваксър и заяви, че не иска тази група хора да бъде изплашена и отблъсната, като се направи ваксинацията задължителна.

Хендрик Вюст

"Ще използваме полицейска сила, за да принудим хората да се ваксинират ли?", попита Вюст и каза, че е скептично настроен и към задължително ваксиниране на някои групи труженици, като например медицинските лица. Той добави, че здравните работници, които не искат да се ваксинират, може да бъда използвани като работна ръка на друго място в сектора и припомни, че по принцип има недостиг на квалифицирани работници в този отрасъл.

Министър-председателят на западната провинция съобщи също, че властите на Германия ще проведат на 18 ноември извънредна среща, посветена на ситуацията с COVID-19.

 

Повече за Коронавирус

corona
Валери Зайцев
1287 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Умник Гюро

2021.11.11 | 16:20

2
Двойно ваксинираните масово заболяват от Ковид и от всякакви други болести. Ваксините-отрови вече са унищожили имунната им система и пътят е един: към оня свят.

2021.11.11 | 15:54

1
АМА И ТАМ ЛИ ИМАТ ФАЛШИВИ СЕРТИФИКАТИ? НЕ Е ВЪЗМОЖНО!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини