Преговорите за новото правителство на Германия са към своя край

  • 20 ноември 2021 21:33

  • 1111
  • 0
Преговорите за новото правителство на Германия са към своя край
© Getty Images (архив)

Преговорите за съставяне на правителство в Германия вървят към своя край. Според вероятния следващ канцлер Олаф Шолц времевият план се спазва и новият кабинет ще може да бъде представен на 6 декември.

Новото правителство едва ли ще бъде по-голямо от досегашните правителства на канцлера Ангела Меркел. Тя разполагаше с кабинет от 15 министри. Толкова вероятно ще бъдат и при управлението на тройната коалиция межди социалдемократи, зелени и либерали. Най-много постове ще получи партията с най-много гласове - Германската социалдемократическа партия, като за нея са отделени шест министерски поста. Пет поста ще получи Зелената партия, а за либералите остават четири.

„Зелените“ в Германия са недоволни от хода на преговорите за коалиция с ГСДП и СвДП

По време на преговорите най-големи битки са се водили за поста на финансовия министър. Лидерът на либералите Кристиан Линднер настоява той да оглави финансовото министерство. Друг кандидат за поста е лидерът на Зелената партия Роберт Хабек. Спрягат го обаче и за министър на вътрешните работи. Със сигурност Роберт Хабек ще е вицеканцлер, информира БНР.

Генералният секретар на либералната Свободна демократическа партия Фолкер Висинг може да получи икономическото министерство. Зелените пък се борят да направят и едно ново министерство - това на климата, но то ще бъде ръководения от другият лидер на Зелената партия - Аналена Бербок.

Меркел ще спи спокойно, ако Олаф Шолц стане следващият канцлер

Досегашната министърка на правосъдието - Кристина Ламбрехт, може да запази поста си, а външното министерство вероятно ще отиде или при Зелените, или при либералите.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1111 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини