Висш служител на ООН: Борбата срещу промените в климата е въпрос на оцеляване

  • 28 октомври 2021 16:25

  • 231
  • 1
Висш служител на ООН: Борбата срещу промените в климата е въпрос на оцеляване
© Getty images (архив)

Върховният представител на ООН за правата на човека Мишел Бачелет призова държавите по света да действат решително в борбата срещу промените в климата, защото това е въпрос на оцеляване на човечеството, предаде АП, цитирана от БТА.

В разпространено днес изявление преди срещата на върха на ООН за климата в Глазгоу тя заяви, че "само спешните приоритетни действия могат да смекчат или предотвратят бедствия с огромно - и в някои случаи смъртоносно - въздействие върху всички нас, особено върху нашите деца и внуци". Бачелет прикани правителствата да участват в срещата от 31 октомври до 13 ноември в Шотландия, за да изпълнят ангажимента си за финансова помощ за бедните страни да намалят емисиите си на парникови газове и да се справят с последиците от глобалното затопляне.

"Това е наш дълг към правата на човека и въпрос на оцеляване", каза тя и добави, че "без здрава планета, на която да живеем, няма да има права на човека, а ако продължим по досегашния си път, може би няма да има хора", добави тя.

Основните спънки пред конференцията по климата на ООН

Към думите на Бачелет се присъедини специалният пратеник на САЩ по климата Джон Кери, който предупреди, че глобалното затопляне ще има драматично въздействие върху природата и хората. "Отправям се към Глазгоу като оптимист", каза днес ветеранът дипломат в реч пред Лондонското училище по икономика. Той се позова на последните обещания на администрацията във Вашингтон, че до средата на този век САЩ ще сведат до нула емисиите на парников газ, подобни обещания на други държави и компании, както и нарастващото осъзнаване, че справянето с промените в климата е неотложна задача.

Валери Зайцев
231 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.10.28 | 17:11

1
оооо, я стига с вашите простотии! вече няма кой да ви повярва, изчадия адски!

Добави коментар

Водещи новини