Франция призова за провеждане на среща на върха на постоянните членове на СС на ООН

  • 28 септември 2021 11:31

  • 416
  • 0
Франция призова за провеждане на среща на върха на постоянните членове на СС на ООН
© Getty Images

Франция счита за необходимо да се проведе среща на върха на петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН (СС на ООН) по въпросите на контрола на въоръженията. Това съобщи в понеделник министърът на външните работи на републиката Жан-Ив Льо Дриан във видео съобщение на 76-ата сесия на Общото събрание на ООН, предава ТАСС.

„Ние призоваваме за среща на върха на петте постоянни държави-членки на Съвета за сигурност на ООН, за да започне диалог по ключови въпроси за контрола над въоръженията и колективната сигурност“, каза той. „Пандемичната криза напомни на страните за ценностите, които ги обединиха преди 75 години“, каза той. „Сигурността, здравето и планетата са общи блага и трябва да работим заедно, за да ги съхраним“, подчерта министърът.

Заплахата, смята той, е възобновяването на „блоковия манталитет“ и разпадането на „регулаторната рамка“. „Има твърде много неконтролируеми рискове“, предупреди ръководителят на френската дипломация.
Афганистан няма да направи обръщение към световните лидери на Общото събрание на ООН

Инициативата за провеждане на среща на лидерите на страните-постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН, бе представена от руския президент Владимир Путин на 23 януари 2020 г. Това предложение беше подкрепено от всички останали държави от „петицата“. Поради пандемията на коронавирус личната среща на върха беше отложена. През април в посланието си до Федералното събрание руският лидер изрази надежда, че лична среща на държавните глави на ядрената петица ще бъде възможна веднага щом епидемиологичните условия позволят това.

На 25 септември руският външен министър Сергей Лавров на пресконференция след посещението си в Ню Йорк за 76 -ата сесия на Общото събрание на ООН заяви, че работата по подготовката на срещата на върха на петте постоянни членове на Съвета за сигурност е възобновена . Както отбеляза руският министър, диалогът между страните е единствената възможност за решаване на общите задачи и проблеми. Според Лавров страните ще трябва да се договорят по въпросите, които ще бъдат поставени на дневен ред, и относно формата на срещата. Руският министър призна, че за начало ще бъде използван онлайн форматът, съобщи "Фокус".

Novini.bg
416 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини