Афганистан няма да направи обръщение към световните лидери на Общото събрание на ООН

  • 27 септември 2021 21:09

  • 775
  • 2
Афганистан няма да направи обръщение към световните лидери на Общото събрание на ООН
© Getty Images/Guliver

Афганистан няма да има представител на годишната сесия на Общoто събрание на ООН в Ню Йорк, след като постоянният представител на сваленото от талибаните правителство, който трябваше да говори днес, оттегли името си, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Решението дойде на фона на конкуриращи се претенции за мястото на Афганистан в ООН, след като талибаните взеха властта миналия месец.

Миналата седмица талибанският външен министър Амир Хан Мутаки поиска да се обърне към събранието на световните лидери в ООН и номинира за постоянен представител на Афганистан намиращия се в Доха говорител на ислямистката група Сухаил Шахин.

Понастоящем постоянен представител на Афганистан в ООН е Гулам Исакзай, който представлява отстраненото от талибаните правителство. Той също поиска да поднови акредитацията си. По програма Исакзай трябваше да направи обръщение в последния ден от срещата на високо равнище на ООН, която приключва днес, но вчера той се е оттеглил, съобщиха дипломати.

Конкуриращи се искания имаше също и за мястото на Мианма, след като през февруари избраното правителство бе отстранено чрез военен преврат. На срещата на ООН няма да има обръщение и от представител на Мианма.

Бившият президент на Афганистан към света: Признайте властта на талибаните

Въпросите около акредитациите за ООН се решават от деветчленна комисия, в която влизат представители на САЩ, Китай и Русия. Тя традиционно заседава през октомври или ноември.

Докато комисията за акредитации вземе решение както за Афганистан, така и за Мианма, Исакзай и Киау Мое Тун (официален представител в ООН на сваленото правителство на Мианма) ще продължат да заемат постовете, съгласно правилата на Общото събрание на ООН.

Константин Тодоров
775 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.09.27 | 21:51

2
Пратете им ваксини , да ги спасите.

2021.09.27 | 21:51

1
Смeшки. Видя сe, чe в Афгaнистaн никoй нe щe дeмoкpaдция, дa спиpaт с пpeстpyвкитe и или дa пpиeмaт, чe имa сaмooпpeдeлeниe и чe в Афгaнистaн тo знaчи кaквoтo знaчи, или aкo нe им oтъpвa, дa ги изключвaт oт ООН и дa сe знae, чe нapoди, кoитo сe yпpaвлявaт 6eз oдo6peниe oт "вeликитe сили" нe ги жeлaят тaм.

Добави коментар

Водещи новини