Забавяне на производствения и на растежа при продажбите на дребно в Китай през май

  • 16 юни 2021 11:28

  • 185
  • 0
Забавяне на производствения и на растежа при продажбите на дребно в Китай през май
© Pixabay

Индустриалното производство и продажбите на дребно в Китай нараснаха през май по-слабо от очакваното, но въпреки това данните показват, че втората по сила световна икономика продължава да се възстановява стабилно от коронавирусната криза, съобщава БНР.

Индустриалното производство нарасна през май с 8,8% на годишна база след повишение с 9,8% през април и очаквания за повишение с 9 на сто. От началото на годината китайското производство нарасна със 17,8% след скок с 20,3% през първите четири месеца на 2021 г.

Китай ще изстреля пилотиран космически кораб утре

Продажбите на дребно пък нараснаха през май с 12,4% на годишна база, но след повишение със 17,7% през април и прогноза за повишение с 13,6 на сто, като в рамките на първите пет месеца на 2021 г. те скочиха с 25,7% спрямо същия период на 2020 г., но след ръст с 29,6% през периода януари - април.

Дълготрайните бизнес инвестиции от началото на годината се увеличиха с 15,4% спрямо януари - май 2020 г. и след техен скок с 19,9% през първите четири месеца, докато очакванията на финансовите пазари бяха за растеж с 16,9 на сто.

Въпреки днешните по-слаби от очакваното данни китайската икономика до голяма степен успя да преодолее негативното въздействие на коронавирусната пандемия, предизвикало икономически спад през първите месеци на миналата година. Китайските управляващи обаче предупреждават, че основата на възстановяването все още не е напълно сигурна на фона на редица предизвикателства, включващи поскъпването на юана, нарастващи цени на суровините и прекъсванията на глобалните верига на доставки.

Последвайте канала на

Novini.bg
185 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини