Владимир Путин денонсира договора "Открито небе"

  • 07 юни 2021 11:39

  • 566
  • 1
Владимир Путин денонсира  договора "Открито небе"
© Getty (архив)

Президентът на Русия Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 подписа закона, с който страната му денонсира договора "Открито небе", подписан в Хелзинки през 1992 г.


Документът е публикуван днес на руския официален сайт за правна информация, предаде ТАСС.

На 19 май законът бе одобрен единодушно от Държавната дума, а на 2 юни - и от горната парламентарна камара, Съвета на Федерацията, също с единодушие.

Путин внесе в руския парламент законопроект за оттегляне от договора "Открито небе"

През ноември САЩ официално напуснаха споразумението с мотива, че Русия е нарушавала редица положения в него. През януари руското външно министерство съобщи, че започва вътрешнодържавни процедури за изтегляне от договора.

На 27 май първият заместник-държавен секретар на САЩ Уенди Шърман информира руския заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, че Вашингтон е решил да не се връща в договора "Открито небе". Москва няма намерение да променя позицията си по споразумението в угода на Вашингтон, заяви на свой ред Рябков, припомня ТАСС.

САЩ официално прекратиха участието си в договора "Открито небе"

Полетите за военно наблюдение между НАТО и Русия се смятаха за важна практика за изграждане на доверие след края на Студената война, отбелязва ДПА.

Договорът позволяваше на 34-те държави, които бяха страни по него, да извършват по няколко наблюдателни полета годишно във въздушното пространство на останалите, които го бяха подписали. С отпадането на "Открито небе" между САЩ и Русия остава да действа само едно споразумение за контрол на оръжията - договорът за ядрено разоръжаване Нов СТАРТ.

 

Последвайте канала на

566 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Candaceyfina

2021.06.08 | 04:41

1
М­­­л­а­­­д­а­­­ ­­м­­о­­к­­­р­­­а­ ­­­у­ч­­­е­н­­­и­­­ч­­к­­­а­­­ ­ч­­­у­­­к­­­а­ ­­ ­­­W­ ­­W­­­ ­W­­­ ­­.­ ­B­­­ ­G­­ ­­­1­­­ ­­­7­ ­­.­­­ ­C­­ ­­­L­­­ ­U­ ­­­B

Добави коментар

Водещи новини