САЩ официално прекратиха участието си в договора "Открито небе"

  • 22 ноември 2020 15:49

  • 840
  • 4
САЩ официално прекратиха участието си в договора "Открито небе"
© Getty Images

САЩ прекратиха официално сътрудничеството си по договора "Открито небе" днес - половин година, след като обявиха, че ще излязат от него, предаде ДПА.

Споразумението има за цел да изгради доверие между подписалите го страни чрез позволение да си наблюдават взаимно въоръжените сили.

Договорът за контрол на оръжията, сключен през 1992 г., дава право на 34-те страни участнички, включително САЩ и Русия, да извършват невъоръжени наблюдателни полети над територията на другите страни.

Русия показа по-голям интерес към това да наблюдава от въздуха европейските държави, отколкото САЩ, което означава, че оттеглянето на Вашингтон от договора не го лишава автоматично от стойност, отбелязва ДПА.

Потвърдените случаи в САЩ надхвърлиха 12 милиона

По-рано този месец руският министър на външните работи Сергей ЛавровСергей ЛавровСергей Викторович Лавров е руски дипломат, като от 2004 година е министър на външните работи поиска писмени гаранции от останалите държави от НАТО, че всякакви данни, които съберат от сега нататък, няма да бъдат споделяни със Съединените щати. Той добави, че американските бази в Европа няма да бъдат изключени от руските наблюдателни полети.

Според представители на американските власти Русия е нарушила договора "Открито небе" с блокирането на наблюдателните полети в някои райони, включително руския анклав Калининград и границата с Грузия, а също и с отказа си да предостави разрешение за полети над руски военни учения.

Последвайте канала на

Novini.bg
840 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2020.11.22 | 18:10

4
Ако Тръмп беше останал още един мандат, щеше да прекрати и съществуването на Щатите. Едно към едно с Корнелия Нинова. Тя обаче ще успее да прекрати съществуването на БСП. Успех другарко Нинова.

2020.11.22 | 17:46

3
Гpаницата от битки с изтpе битeли на 12 xиляди метpа висoчина до изcледвания в тинятa на маpианската пaдина на 11 xиляди метpа дълбoчина е caмо eдна елeментаpна диaгноза паpанoидна шизoфpения

2020.11.22 | 17:35

2
Ауу много гадно сега всички от пактан като видят и ще се откажат за 5 години
Рени

2020.11.22 | 17:04

1
Имали нещо хубаво, което тези да правят така щото да е позитивно и добре и за другите, освен за тях самите и техните интереси!, че през последните 50 г. Не се сещам?

Добави коментар

Водещи новини