Конфликтът между Израел и Хамас продължава, но докога?

  • 19 май 2021 09:01

  • 460
  • 3
Конфликтът между Израел и Хамас продължава, но докога?
© Getty (архив)

Един от приоритетите на израелската армия в конфликта с Хамас в Газа от десет дни насам е да открие и ликвидира лидера на военното крило на ислямисткото движение Мохамед Деиф, пише френският в. "Фигаро".

Според израелски коментатори убийството на лидера, обявен за обществен враг номер едни, би позволило на израелските въоръжени сили да излязат от конфликта с високо вдигната глава, печелейки символична победа. Но задачата им не изглежда лесна: той е на прицела на израелската армия от години и е оцелял при няколко опита за елиминиране. При последния от тях, през 2014 г., са загинали жена му и две от децата му, отбелязва френското издание.

"Израелските въоръжени сили и Хамас продължават да си разменят въздушни удари и ракетни залпове. В отговор Франция, заедно с Египет и Йордания, внесе снощи резолюция в Съвета за сигурност, с която иска прекратяване на огъня", пише френският в. "Монд", като цитира изявление на администирацията на Еманюел Макрон.

"Внесената от Париж проекторезолюция засилва натиска над Вашингтон да поиска публично прекратяване на огъня в конфликта между Израел и Газа, след като срещата на Съвета за сигурност на ООН приключи без приемане на съвместно изявление", коментира британският в. "Гардиън".

"Внесената от Франция проекторезолюция се фокусира върху няколко основни момента: прекратяване на огъня и осигуряване на достъп за хуманитарните агенции. Тя не включва конкретни дати, но тези мерки се определят като спешни. За да я спре, САЩ ще трябва да използват правото си на вето, за да я блокират - нещо, което администрацията на Джо Байдън изпитва нежелание да прави", отбелязва британското издание.

"Лозунгът на мирното движение "Войната не е решение" не винаги е правилен, но се отнася с пълна сила до конфликта между Израел и Хамас", пише в. "Вашингтон пост". "Независимо колко дълго Израел ще нанася въздушни удари и колко дълго Хамас ще изстрелва ракети към еврейската държава, войната няма да позволи нищо повече от връщане към статуквото от преди началото на военните действия", пише още вестникът.

Министър Светлан Стоев: Нападенията срещу цивилното население в Израел и Палестина трябва да спрат

"Произраелските привърженици на крайните мерки в САЩ не искат да чуват това", отбелязва изданието, като цитира сенатор Том Котън от Арканзас, който заявява, че целта на Израел трябва да бъде унищожаване на военната машина на Хамас - а Вашингтон трябва да му даде възможност да го направи.

Но как може да се случи това? Това е четвъртата война между Израел и Хамас от 2007 г. насам. Израел не успя да стигне дори близо до тази цел при предишните три. Всъщност Хамас сега изстрелва повече ракети, отколкото през 2014 година. В най-добрия случай Израел може да намали временно възможностите на Хамас и да го накара да се въздържа от враждебни действия в продължение на няколко години.

Страната може и да няма друг избор, когато градовете ѝ са подложени на ракетен обстрел. Въпросът без ясен отговор е колко палестинци трябва да умрат и колко сгради да бъдат разрушени, за да може Израел да предаде посланието си.

Както посочват много коментатори, Хамас и израелският премиер Бенямин Нетаняху се нуждаят един от друг. И двете страни процъфтяват, когато имат враг, когото могат да представят в най-черни краски. И двете страни вероятно ще излязат от тази война с повишен престиж, защото са нанесли символични, макар и напълно неефективни, удари на омразните врагове.

Нетаняху може дори да постигне основната си цел - да остане премиер и да избегне присъдата за корупция - но няма да постигне никаква стратегическа победа за Израел. По всяка вероятност той и не желае това. От негова гледна точка Хамас, контролирайки ивицата Газа, го освобождава от всякакви задължения да прави отстъпки на палестинците: може просто да заяви, че отказва да преговаря с терористи.

"Израелците може и да смятат, че могат да продължават така колкото е необходимо. Но сегашните сблъсъци напомнят, че страната им не може никога да стане "нормална" държава, както повечето нейни граждани искат отчаяно, докато палестинският конфликт продължава да тлее. Насилието между еврейската и арабската общност достигна равнища, нечувани от 30-те години на миналия век, когато Палестина беше британска колония. Така Нетаняху може да е провокирал началото на вътрешна интифада", подчертава американското издание.

"В крайна сметка Израел няма да постигне военна победа над палестинците. Необходимо е политическо споразумение, което да сложи край на конфликта", отбелязва "Вашингтон пост".

 

Последвайте канала на

460 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Kellyxkcpa

2021.05.19 | 22:00

3
М­­л­а­­­д­­­а­ ­­м­о­­к­­р­­­а­­­ ­­­у­­­ч­­­е­­н­­и­­­ч­к­­­а­­ ­­ч­­­у­­к­­­а­­ ­ ­­W­­ ­­­W­­­ ­­­W­­ ­­­.­ ­­­B­­­ ­­G­­­ ­1­­­ ­­­7­­ ­­.­­­ ­C­­­ ­­L­­ ­­U­­ ­­­B
Stacykqkja

2021.05.19 | 17:31

2
М­­­л­­­а­­д­­­а­­­ ­­м­­о­­к­р­а­­­ ­­­у­­­ч­­­е­н­­и­ч­к­­а­­ ­­­ч­у­­­к­­­а­­ ­­­ ­­W­ ­­W­ ­W­ ­­­.­ ­­­B­­ ­­G­ ­1­­ ­­7­­ ­­­.­ ­­C­­­ ­­­L­­ ­­U­­ ­­­B
Shannonoytga

2021.05.19 | 14:13

1
М­л­­­а­­­д­а­­­ ­­м­­о­к­­р­а­­ ­­­у­­­ч­е­­­н­­­и­­­ч­­к­а­­­ ­­ч­­­у­к­а­ ­ ­W­ ­­W­­­ ­W­­ ­­.­­ ­­­B­ ­­­G­ ­­­1­ ­7­­­ ­­.­­­ ­­­C­­­ ­­­L­ ­­U­ ­­B

Добави коментар

Водещи новини