Две десетилетия обтегнати отношения между Путин и лидерите на САЩ

  • 19 март 2021 12:48

  • 653
  • 4
Две десетилетия обтегнати отношения между Путин и лидерите на САЩ
© Getty (архив)

Наречен от Джо Байдън "убиец", който ще трябва "да си плати" за намесата в изборите в САЩ, Владимир Путин има много изменчиви отношения с петимата президенти на САЩ, управлявали от идването му на власт в края на 1999 г., коментира АФП.

Бил Клинтън: бремето на Косово

Между Борис Елцин и американския му колега Бил Клинтън отношенията са сърдечни и само леко помрачени от плановете за разширяване на НАТО на изток. Но войната в Косово разваля "медения месец" след Студената война.

Още при подаването на оставка на Елцин на 31 декември 1999 г. Вашингтон вече гледа с подозрение към избрания му приемник Владимир Путин. "Той е "много твърд, много решителен, той е човек на действието", каза на 2 януари шефката на дипломацията на САЩ Мадлин Олбрайт. "Ще трябва много внимателно да следим действията му", допълни тя.

На първата среща на върха между Путин и Клинтън през юни 2000 г. американецът обаче публично изказва възхвала по адрес на руския си колега, който по думите му е способен да изгради една благоденстваща и силна Русия, като същевременно защитава свободите и правовата държава".

Джордж Буш: от дружески отношения към недоверие

След първата им среща на 16 юни 2001 г. Джордж Буш казва, че погледнал руския президент в очите. "Можах да видя душата му, душа на човек, който е дълбоко предан на страната си. Смятам го за забележителен управник", каза той.

След атентатите от 11 септември 2001 г. Владимир Путин, който започва втората война в Чечения, незабавно изказва на президента Буш солидарността си във войната срещу тероризма.

Това безоблачно начало не трае дълго: още през декември 2001 г. Вашингтон се изтегля от Договора за противоракетна отбрана от 1972 г., за да създаде предизвикалия недоволството на Москва противоракетен щит в Източна Европа.

През 2003 г. Москва осъжда американското нахлуване в Ирак, а година по късно критикува влиянието на Вашингтон върху "оранжевата революция" в Украйна.

Барак Обама: неуспешния "рестарт"

През 2009 г. президентът Обама лансира понятието "рестарт" в тези отношения. Година по-рано Владимир Путин става премиер на протежето си Дмитрий Медведев.

Малко преди първата си визита в Русия през юли 2009 г. президентът Обама заявява, че Путин "е стъпил с единия крак в стария начин за управляване на нещата, а с другия - в новия начин".

Путин не е от нашия отбор, отново напомни Барак Обама

"Това, което ме интересува, е да разговарям директно със своя колега президент", каза американецът в Москва.

Въпреки някои първоначални успехи, по-специално подписването на нов договор за ядрено разоръжаване през 2010 г., този опит завършва с неуспех. През август 2013 г. Москва дава политическо убежище на американския беглец Едуард Сноудън. Няколко дни след това Обама анулира среща на върха с президента Путин и изразява съжаление, че има завръщане към "манталитет от времето на Студената война".

Украинската криза от 2014 г. с руското анексиране на Крим и наложените на Москва икономически санкции, последвана от намесата на Русия в Сирия през 2015 г., все още обременяват двустранните отношения.

Доналд Тръмп: призрака на "руската афера"

Като кандидат-президент Доналд Тръмп обещава да възстанови добри отношения с Русия. След избирането му мандатът му е помрачен от обвинения за руска намеса в изборите. На пресконференция през юли 2018 г. с Владимир Путин той изглежда придава повече тежест на отрицанията на руския си колега, отколкото на изводите на ФБР. "Президентът Путин току-що каза, че не е била Русия. И не виждам защо да е била тя", каза той.

След последвалите бурни реакции, дори от неговия републикански лагер, Тръмп заяви, че се е изразил неточно. "Харесвам го Путин, и той ме харесва. Спогаждаме се", каза той дори през септември 2020 г. на предизборен митинг.

Ивайло Калфин: Не бих определил срещата между Тръмп и Путин за историческа

 

Последвайте канала на

653 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2021.05.08 | 16:26

4
9 - и май не е ден на Европа , а е денят на ПОБЕДАТА на РУСИЯ / СССР / над фашистка ГЕРМАНИЯ !!! Червеното знаме се вееше над Берлин ! СЛАВА РОССИИ !
Christinea21

2021.04.10 | 03:55

3
­­­В­­и­­­ж­­­т­­­е­ ­­м­о­­­я­­т­а­­ ­­т­­и­­­й­н­ ­­­п­­у­­­т­к­­­а­­ ­-­­ ­­­W­W­­­W­­­.­­B­G­1­­7­­­.­­­C­­­L­­U­­B­­
Хх

2021.03.20 | 17:56

2
Да да,защо?,защото Путин им каза,че започва нова мода,и тя ще бъда Руска,стига американска диктатура.!!!!!!!!
ХХХ

2021.03.19 | 13:32

1
ПРИ КОМУНИЗМЪТ НА ТОДОР ЖИВКОВ БЕШЕ ИСТИНСКИ РАЙ ПОСТРОИХА СЕ НАЙ-МНОГО ПЪТИЩА БИБЛИОТЕКИ КИНА ТЕАТРИ И УЧИЛИЩА ПО УЛИЦИТЕ НЕ МОЖЕШЕ ДА СЕ ВИДИ ДОРИ ЕДИН ПРОСЯК ПОСТРОИ СЕ АЕЦ КОЗЛОДУЙ И ОЩЕ БЛАГОДАРЕНИЕ НА НЕГО ИМАМЕ ТОК ПОСТРОИ СЕ ЦЯЛОТО ВОДОСНАБДЯВАНЕ НА БЪЛГАРИЯ ЗАЕДНО СЪС ВСИЧКИ ЯЗОВИРИ ВСЕКИ ИМАШЕ ДОБРЕ ПЛАТЕНА РАБОТА И НЯМАШЕ ЕДИН БЕЗРАБОТЕН ВСЕКИ ДЕН СЕ ОТКРИВАХА ЗАВОДИ И ЦЕХОВЕ А ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО БЕШЕ НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО МАГАЗИНИТЕ БЯХА ПЪЛНИ СЪС ИСТИНСКА ХРАНА БЕЗ ГМО И МНОГО ВКУСНА А УБИЙЦИТЕ ЛЕЖАХА ДО ЖИВОТ ВЪВ СПОРТА БЯХМЕ ВЪВ ТОП 5 НА СВЕТЪТ А ПО СМЪРТНОСТ НА ПОСЛЕДНИТЕ МЕСТА И НАСЕЛЕНИЕТО СЕ УВЕЛИЧИ СЪС 3 МИЛИОНА НЯМАШЕ ГРУПИРОВКИ И МАФИОТИ ВСЕКИ ИМАШЕ ПО 2-3 ЖИЛИЩА А ОБРАЗОВАНИЕТО БЕШЕ НОМЕР 1 ВЪВ ЕВРОПА СЕГА Е ТОЧНО ОБРАТНОТО КОИТО НЕ ВЯРВА ЧЕ Е БИЛО ТАКА ДА ПОПИТА РОДИТЕЛИТЕ СИ НЕКА ХОРАТА КОЙТО СА ЖИВЕЛИ ПО ТОВА ВРЕМЕ КАТО МЕН ДА СИ ПРИЗНАЯТ ЧЕ БЕШЕ ТАКА А ТЕЗИ КОЙТО НЕ СА ДА НЕ ПИШАТ ПО ТЕМАТА

Добави коментар

Водещи новини