Федералният резерв не желае да дестабилизира финансовата система със собствена цифрова валута

  • 22 март 2021 18:12

  • 382
  • 2
Федералният резерв не желае да дестабилизира финансовата система със собствена цифрова валута
© Getty Images, архив

Председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл заяви в понеделник, че Фед "не трябва да бърза" с разгръщането на дигитална валута на централната банка (CBDC) и че не желае да дестабилизира съществуващата двустепенна система.

Говорейки по време на събитие на Банката за международни разплащания (BIS), той подчерта, че всяка евентуална цифрова валута трябва да може да съществува едновременно с настоящата финансова система и с използването на пари в брой, предаде БНР.

Федералният резерв на САЩ запази лихвите си непроменени близо до нулата

Пауъл допълни, че Фед експериментира с CBDC, но всеки ход за въвеждането на подобна цифрова валута на централната банка ще изисква широка подкрепа от Конгреса, администрацията и широката общественост. Той повтори, че в момента банката не е готова да вземе решение за въвеждане на собствена дигитална валута.

Според шефа на Фед криптовалутите са "по-скоро спекулативен актив", отколкото да са предназначени да бъдат използвани като плащане, като добави, че гледа на криптоактивите "по-скоро като на златото, отколкото като на долара".

По време на срещата на върха на BIS Джером Пауъл заяви, че частните цифрови валути досега не са били "добър актив за съхранение на стойност", коментирайки, че тяхното регулиране "не е там, където трябва да бъде". "Работата не е мотивирана от други валути в развиващия се частен сектор като биткойн", посочи още той..

Последвайте канала на

Novini.bg
382 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Jeanettea21

2021.04.10 | 03:54

2
­В­­и­ж­­­т­­­е­­ ­­­м­­о­­­я­т­­а­­­ ­т­­и­­­й­­­н­­ ­­­п­­у­­­т­­к­а­ ­­­-­­ ­­­W­­­W­­­W­­­.­­­B­G­1­­7­­.­­­C­­­L­U­B­­
САМО ИСТИНАТА

2021.03.22 | 18:24

1
БСП ЩЕ ПРЕМАХНЕ ПЛОСКИЯТ ДАНЪК А С. ТРИФОНОВ И МАЯ МАНОЛОВА НЕ БСП НЯМА ДА ПРИЕМЕ ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ А С.ТРИФОНОВ И МАЯ МАНОЛОВА ЩЕ Я ПРИЕМЪТ ЗА ДА МОЖЕ ПО ЗАКОН ВСИЧКИ ДЕЦА ВЪВ БЪЛГАРИЯ ДА СТАВАТ ДЖЕНДЪРИ КОГАТО ТЕ СИ ПОИСКАТ ВИЕ НАИСТИНА ЛИ ИСКАТЕ ВАШИТЕ ДЕЦА СЛЕД ИЗБОРИТЕ ДА БЪДАТ КАТО ТОВА НА БРАД ПИТ ИЛИ ИСКАТЕ ТЕ ДА СА НОРМАЛНИ И НАИСТИНА ЛИ ИСКАТЕ МАЛКИТЕ ФИРМИ ДА ПЛАЩАТ ДАНЪК КОЛКОТО ГОЛЕМИТЕ ФИРМИ АЗ ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА БСП

Добави коментар

Водещи новини