Как COVID-19 стигна до Антарктида и какви са задачите на българските учени там?

  • 15 март 2021 11:48

  • 1694
  • 4
© Проф. Христо Пимпирев, личен архив

COVID-19 не върлува естествено на Антарктида, а бил привнесен отвън. Учените там спазват изключително строги епидемични мерки. На поредната си 29-а мисия заминаха и нашите специалисти. Директорът на Националния център за полярни изследвания и учен Проф. Христо ПимпиревПроф. Христо ПимпиревПроф. дн Христо Цанев Пимпирев е български учен и полярен изследовател. Професор коментира пред Novini.bg какви са задачите пред българските изследователи.

Той обобщи, че от миналата година насам ситуацията е необичайна и се е отразила на за антарктическите изследвания.

„Полетите бяха канселирани, някои страни бяха затворени и то такива, от които се стига до Антрактида, т. нар „gate way”. Имаше много строги мерки коронавирусът да не попадне на Ледения континент. Все пак попадна. Това показва, че каквито и строги мерки да вземеш, няма спасение“, разказа проф. Пимпирев.

COVID-19 стига до Ледения континент с пристигането на чилийски военни на базата "Генерал Бернардо О'Хигинс".  Това се случва в края на 2020 г.

Проф. Пимпирев: Антарктида може да даде отговор за борбата с COVID-19

Тази година експедициите продължават при затегнати мерки. В края на февруари нашите изследователи прекарват 20-дневна карантина в хотел в Чили въпреки отрицателните тестове за коронавирус. Не са могли дори да напуснат хотелската си стая. Проф. Пимпирев смята, че това е прекалено.  Макар да осъзнава сериозността от вируса, според него има известно преиграване с мерките.

Иначе заради голямото отсъствие с месеци на българската база нашите полярници имат много задачи.

„На базата предстои изграждане на модерна технология, тъй като науката е най-важната дейност на Антарктида. Тази лаборатория е проект и част от Националната пътна карта за научна инфраструктура, която от своя страна е част от Европейската. Ние имаме и ангажименти и към нашите партньори от ЕС.Тя е под егидата на МОН и ние трябваше да почнем работа по изграждането й“, обясни проф. Пимпирев.

Догодина пък предстои юбилейната 30-а експедиция. Българският антарктически институт се надява и на закупуването на нов изследователски кораб.

„На България като морска държава е изключително необходим нов модерен научно-изследователски кораб за научни проучвания”, категоричен е ученият.

Група с български антарктици е блокирана в чилийски град

Днес проф. Пимпирев очаква с интерес развоя на пандемията, която по-рано е очаквал да отмине по бързо. COVID-19 го заварва в България.

„Току-що се бях върнал от Антарктида. Бях на ски на Боровец и изведнъж казаха, че затварят. За мен беше шок и не го повярвах. Изведнъж Боровец опустя. Бях оптимист, че ще мине скоро, но ето, че вече цяла година продължава“, разказа той.

„Пак науката се явява в помощ на една пандемия. Учените успяха да се справят и създадоха доста ваксини. Един такъв вирус може да бъде спрян чрез колективен имунитет, а този имунитет може да бъде създаден или чрез преболедуване, или чрез ваксини. Аз вярвам, че съвсем скоро ще се справим с него. Учените действаха много бързо“, добави още ученият.

Борислава Бибиновска
1694 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Conniea17

2021.04.10 | 03:55

4
­­В­­и­­ж­­­т­­е­­­ ­м­о­я­т­­а­­ ­­т­­и­­­й­н­ ­­п­­у­­­т­­к­­а­ ­­-­­ ­­W­­­W­­­W­­­.­­­B­G­­1­7­.­­C­­­L­­­U­­B­
Учен-чен

2021.03.15 | 14:48

3
Вярвал той и тогава , че ще отмине вързо ама дръжки , сега вярвал , че с ваксините ще отмине ама пак дръжки
Great

2021.03.15 | 12:24

1
Пимпирев, и ти си като калпавите българи. Все ние знаем всичко, затова сме на това дередже. Щеше ми да не съм българин. Повечето сме прости и неморални хора.

2021.03.15 | 14:37

2
Навсякъде е така,просто тука се възприе напоследък за гордост да си покажеш простотията,и всичкото тъпанар тръгна да доказва колко е просто и тъпо.

Добави коментар

Водещи новини