Проф. Христо Пимпирев: Учени от над 40 страни са работили на българската база "Св. Климент Охридски" на Антарктида

  • 02 декември 2021 21:11

  • 698
  • 1
Проф. Христо Пимпирев: Учени от над 40 страни са работили на българската база "Св. Климент Охридски" на Антарктида
© Булфото (архив)

Учени от над 40 държави са работили през изминалите години на българската антарктическа база "Св. Климент Охридски" на остров Ливингстън заедно с българските полярни изследователи. Това каза проф. Христо Пимпирев - директор на Българския антарктически институт и ръководител на българските полярни експедиции в Антарктида, на тържествената инициатива в аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски", посветена на 30-ата българска антарктическа експедиция на Ледения континент, предаде БТА.

Проф. Пимпирев разказа, че българските полярници от първата наша експедиция на Антарктида са започнали своите изследвания, живеейки в палатки, а през 1988 г. е започнало изграждането на българската полярна база "Св. Климент Охридски" на остров Ливингстън.

Идеята за началото на българските антарктически експедиции започна от аудиториите на Софийския университет, като една група преподаватели решихме за 100-годишнината на Алма Матер да тръгнем на експедиция за Ледения континент, обясни проф. Христо Пимпирев.

Той отбеляза, че тази вечер в аулата на Софийския университет са учени и участници в българските антарктически експедиции.

Проф. Христо Пимпирев награди и български антарктици - пионери, и техни последователи на Антарктида. Юбилейните медали са ръчно изработени от Надежда Розева, медалиер художник, като всеки медал е уникален и е с индивидуална визия.

В централното фоайе на Ректората на СУ проф. Христо Пимпирев откри фотографската изложба "История на българското антарктическо присъствие" и изложбата с картини от Антарктида на Ганка Павлова - на тема "30 години български експедиции в Антарктика".

Радев връчи знамето на участниците в 30-ата Българска антарктическа експедиция

Музикални пиеси, композирани в Антарктида, изпълниха Теодосий Спасов и Християн Цвятков - участници в 28-ата антарктическа експедиция.

Валери Зайцев
698 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
бкп ш белене

2021.12.02 | 22:22

1
спешно спиране на парите за този червен хрантутник и закриване на паразита бан!!!!!!!!!!

Добави коментар

Водещи новини