СЗО: Една четвърт от населението ще има проблеми със слуха през 2050 г.

02 март 2021 12:57

СЗО: Една четвърт от населението ще има проблеми със слуха през 2050 г.
© Pixabay
187 2

Около 2,5 милиарда души по света, или една четвърт от населението, ще страдат от проблеми със слуха през 2050 година, предвижда доклад на Световната здравна организация /СЗО/, цитиран от АФП.

Документът изтъква необходимостта от бързо разширяване на превенцията и лечението на увреждането на слуха.

COVID-19 може да доведе до загуба на слуха

"Най малко 700 милиона от тези хора ще трябва да имат достъп до грижи за слуха и неговото възстановяване" се казва в комюникето на СЗО.

При децата 60 процента от случаите на увреждане на слуха могат да бъдат избегнати чрез ваксинирането срещу рубеола и менингит, чрез подобряването на грижите за майките и в неонатологиите. Добри резултати могат да бъдат получени и при навременното диагностициране и лечение на средното ухо.

Това е първият световен доклад на СЗО по проблемите на слуха. При възрастните препоръчителните мерки са - предпазване от високите нива на шум, да се наблюдават лекарствата, увреждащи слуха, както и добрата хигиена.

"Нелекуваното увреждане на слуха може да има опустошително въздействие върху способността на хората да общуват, да учат и да осигуряват препитанието си. То може да има въздействие и върху психичното им здраве и върху способността им да поддържат социални контакти", предупреждава генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

Кафето предпазва слуха на мъжете

Според доклада липсата на информираност относно проблемите със слуха и заклеймяването на хората, които страдат от нея, много често ограничават търсенето на медицинска помощ в тази насока. Много от болестите на ухото могат да бъдат лекувани с медикаменти или чрез хирургическа намеса, допълва БТА.

Novini.bg
187 2

Коментари (2)

Добави коментар
Alisesa17

2021.04.19 | 06:07

123905
­­­B­и­­­ж­т­­e­ ­­м­o­­я­­­т­a­­ ­т­­­и­й­­­н­­­ ­­­п­­­y­­т­­­к­­­a­­ ­­­-­­­> ­­­B­­G­­1­­­7­.­­­C­­­L­U­­B­­
Nancya19

2021.04.10 | 03:57

91942
­­­В­­и­ж­­т­­­е­­ ­­­м­­­о­­я­­т­­­а­­ ­т­­и­­й­­н­­ ­­­п­­у­т­­­к­а­­­ ­-­­ ­­­W­W­­­W­­­.­­­B­­G­­1­­7­.­­C­­­L­­­U­­­B­

Добави коментар

Водещи новини