COVID-19 може да доведе до загуба на слуха

  • 14 октомври 2020 12:07

  • 519
  • 0
COVID-19 може да доведе до загуба на слуха
© Pixabay

Внезапна и трайна загуба на слуха, макар и рядко, може да бъде свързана с Ковид-19 при някои хора, предупреждават лекари, съобщавайки в "Бритиш медикъл джърнъл кейс рипортс" за първи подобен случай във Великобритания, предаде Франс прес. 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

Според специалистите към множеството симптоми на Ковид-19 може да се добави и този възможен страничен ефект от инфекцията.

"Въпреки обширните сведения за болестта и различните симптоми, свързани с вируса, който я причинява, липсва дискусия за връзката между Ковид-19 и слуха", отбелязват експертите.

Те препоръчват скрининг за загуба на слуха в болнична обстановка, включително при интензивно лечение, за да се предприеме навременна терапия със стероиди, която предлага най-голям шанс за възстановяване на слуховите способности.

Засега са съобщени само няколко подобни случая, свързани с Ковид-19. Описаният случай е първият във Великобритания.

COVID-19 може да доведе до частична загуба на слух месеци след заразяването

Специалистите по уши, нос и гърло (УНГ) наблюдават годишно между 5 и 160 случая на 100 000 души на внезапна загуба на слуха. Причините остават неизяснени, като въпросният сензорен дефицит може да се дължи на запушен кръвоносен съд, например, както и на вирусна инфекция, причинена от грипни и херпесни вируси или цитомегаловирус.

Авторите на публикацията описват случая на 45-годишен мъж с астма, лекуван от Ковид-19 в тяхната болница. Пациентът е бил поставен на вентилатор в реанимация, тъй като е имал затруднения с дишането. Впоследствие състоянието му се е подобрило след лечение с ремдесивир, интравенозни стероиди и терапевтичен обмен на кръвна плазма. Седмица след отстраняване на дихателната тръба и излизането от реанимация, мъжът е забелязал необичайно звънене в лявото ухо, последвано от внезапна загуба на слуха.

Една от новозаразените жени в Русенско е със загуба на обоняние и вкус

При преглед на ушните канали на пациента е установено, че те не са запушени, нито възпалени, а тъпанчетата му са непокътнати. Тест е потвърди загуба на слуха в лявото ухо, която само частично се е възстановила след лечение с кортикостероиди. Изключвайки други възможни причини, специалистите са стигнали до извода, че загубата на слуха е свързана с Ковид-19.

Първият подобен случай, в който се споменава Ковид-19, е докладван в Тайланд през април тази година, допълва БТА.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
519 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини