Полицаи, военни: вътрешният враг в сърцето на Капитолия

15 януари 2021 15:42

 Полицаи, военни: вътрешният враг в сърцето на Капитолия
© Getty (архив)
774 1

Те са дали клетва да служат и защитават, но една седмица след щурма на Капитолия полицията и армията в САЩ разследват участието на свои служители в насилието, коментира АФП.

Всичко по темата:
Размириците в Капитолия 161

От бившата военнослужеща Ашли Бабит, застреляна от полицай докато се опитваше със сила да проникне в пленарната зала на Камарата на представителите, до бившия офицер от военновъздушните сили Лари Рендъл Брок, заснет в Сената в паравоенна униформа и "свински опашки" за връзване на хора, без да броим десетките резервисти и полицаи, идентифицирани от кадри на нападението, всички те разкриват заплаха, за която отдавна говорят експертите: идеята за превъзходството на белите и екстремизмът в американските служби за сигурност.

"От десет години нехаем за тази заплаха. Пренебрегваме я, омаловажаваме я, затваряме си очите", заяви Дарил Джонсън, бивш експерт по вътрешния тероризъм в министерството на вътрешната сигурност.

 

Бившият бял расист Крисчън Пичолини, който вече работи по дерадикализирането на екстремисти, казва, че не е особено изненадан да види полицаи и бивши военни сред извършителите на насилието.
"Белите рмасисти отдавна се стремят да проникнат в полицейските служби, армията и другите спешни служби и да вербуват хора оттам", каза той.

И полицията на Конгреса ли?


Някои се опасяват, че дори полицията на Капитолия, която е натоварена със сигурността на конгресмените, също е компрометирана. Редица нейни служители са временно отстранени от длъжност, а около дузина са разследвани след публикуването на кадри, на които се вижда как отварят врати за екстремистите или позират за селфита с тях.
През 2006 г. ФБР публикува доклад за проникването на бели расистки групировки в силите на реда, а през 2009 г. министерството на вътрешната сигурност предупреди, че и армията е компрометирана, напомни Дарил Джонсън. "И двата пъти тези предупреждения бяха пренебрегнати", каза той със съжаление.

"Когато беше публикуван докладът от 2006 г., това беше скоро след 11 септември и никой не се интересуваше от вътрешния тероризъм", обясни Вида Джонсън от Джорджтаунския университет. "А през 2009 г. правителството на Барак Обама не разполагаше с политическия капитал да се захване с това, особено с чернокож президент. Така че това е положението 11 години по-късно: нямаме конкретни мерки за премахване на белите расисти от полицията и армията", добави тя.

Според Лисия Брукс от Южния център за правна защита на бедните, който следи радикалните групировки, проблемът е започнал много преди влизането на Доналд Тръмп в Белия дом, но президентът републиканец го е изострил с изказванията си.

Голяма сума в биткойни е била преведена на крайнодесни активисти преди атаката в Капитолия

Привържениците на Тръмп са в мнозинството си бели мъже. Тази демографска група е преобладаваща и сред силите на реда и затова не е учудващо, че има припокриване между двете групи, отбеляза тя.

Удвояване на усилията


Дарил Джонсън си спомня, че през 2017 г. се свързал с полицейско управление, където над 100 служители се идентифицирали в социалните мрежи като членове на крайнодясната групировка "Пазители на клетвата". Оттам му отговорили, че те имат право на свобода на изразяване.

Сега когато проблемът най-после привлича внимание, специалистите призовават да се удвоят усилията за борба с него.

Хедър Тейлър, бивш детектив от Сейнт Луис и настояща говорителка на антирасисткото сдружение "Полицейско етично общество", обвинява полицейските синдикати, че играят контрапродуктивна роля, като защитават лошите полицаи в ущърб на добрите. "Те задълбочават пропастта между полицията и гражданите", добави тя. Според нея полицейските служби в страната трябва да имат нулева толерантност към расистките послания в социалните мрежи, а обвинените в такова поведение полицаи трябва да бъдат временно отстранявани от длъжност без заплащане докато са разследвани.

В Пентагона започна независимо разследване за усилията на министерството на отбраната да се бори срещу покачването на екстремизма в американските въоръжени сили, които според 14 сенатори демократи са недостатъчни.

Всичко по темата:
Размириците в Капитолия 161
774 1

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари (1)

Добави коментар
абе

2021.01.15 | 16:10

124513
абе подставени протестиращи като взеха да убиват полицаи и протестиращи на майдана, след преврата виктория нуланд ходи да черпи протестиращите с понички и говореше, че това е победа на демокрацията. защо сега протестиращите като влязоха в капитолия да не е победа на демокрацията??? а било тероризъм. кой решава кое е демокрация и кое тероризъм????

Добави коментар